“Ik krijg veel vrijheid in mijn werk en heb in ruim een half jaar al zo’n vijftig projecten op mijn naam staan.”

Wouter is aankomend engineer bij Enexis

Een eerste ‘echte’ baan. Dat is best spannend, dacht Wouter toen hij in april 2023 bij Enexis begon. Maar dankzij de Engineering Academy – een leertraject waarin klaargestoomd wordt tot engineer– bleek niets minder waar. “Mijn buddy, een ervaren collega engineer van Enexis, begeleidt mij supergoed. En ik krijg mooie verantwoordelijkheden. Zo staan er nu na ruim een half jaar al zo’n vijftig projecten op mijn naam!”

Toekomstgericht

Met een mbo- en hbo-diploma in mechatronica op zak, maar met nog weinig kennis over de energiesector, wist Wouter tijdens zijn sollicitatie niet zeker of hij wel in het profiel paste. Of die zorgen terecht waren? Absoluut niet. Met zijn technische opleiding zat hij bij de Academy helemaal goed. Gelukkig, want Wouter wilde met een reden bij Enexis werken. “Ik wil iets positiefs doen voor de maatschappij met mijn werk. Die impact heb ik hier. Wij zorgen ervoor dat Nederland voorzien wordt van elektriciteitsnetwerken, en werken daarbij toekomstgericht. We zijn nu al aan het inbouwen voor de volgende generatie. Dat vind ik mooi.”

Waardering

Binnen de afdeling Maatwerk in Eindhoven realiseert Wouter maatwerkoplossingen voor grootverbruikers. Een project waar hij trots op is? “Een verzwaring van de aansluiting van een ondernemer in het centrum van Eindhoven. De drukte in het centrum betekent dat het ondergronds ook druk is. En dat brengt mooie uitdagingen met zich mee. Ook schakel ik in zo’n project met veel verschillende partijen: de klant, andere ondernemers in het centrum en de gemeente. De waardering die je van de klant krijgt als een project goed verloopt, vind ik heel fijn.”

Vrijheid

"Ik krijg veel vrijheid in mijn werk en heb in ruim een half jaar al zo’n vijftig projecten op mijn naam staan. Bij de projecten komt veel kijken. Wat is het dichtstbijzijnde station voor een netwerkaansluiting of -aanpassing? Is er genoeg capaciteit in dat station? En hoe zit het met de bodemkwaliteit en de kabels, gasleidingen en rioleringen die daar al liggen? Dat alles neem ik mee in het ontwerp en bespreek ik met de betrokken partijen.” Iets waar tijdens de projecten ook nauw op wordt gelet is het tracé van de kabel. Staat er een boom, steken we de weg over, is er een watergang? Dit alles kan namelijk invloed hebben op de uitvoering van het project.

“Ik wil iets positiefs doen voor de maatschappij met mijn werk. Die impact heb ik hier. Wij zorgen ervoor dat Nederland voorzien wordt van elektriciteitsnetwerken, en werken daarbij toekomstgericht.”

Wouter - aankomend engineer

Fijne collega's

Eigenlijk ben je als engineer een soort projectleider, vertelt Wouter. “Het is mijn taak om alle partijen te overtuigen van de beste oplossing. Gelukkig heeft mijn buddy mij daarin goed begeleid. Zo ben ik eerst een aantal keer meegegaan naar een schouwing op locatie. Mijn eerste eigen schouwing vond ik wel spannend, maar verliep heel goed. En hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt. Naast mijn buddy kan ik ook altijd terecht bij mijn andere collega’s. Zelfs op dagen dat het minder goed loopt met sommige projecten kan ik altijd terug vallen op de steun en gezelligheid van mijn collega's. Waardoor ik altijd met een goed gevoel thuis kom.”

Op mijn plek

Die fijne sfeer heerst in de hele organisatie, zegt Wouter. “Domme vragen bestaan niet: dat is hier het motto. Ik verwachtte misschien dat je in zo’n grote organisatie een nummertje zou zijn, maar dat is totaal niet zo. Iedereen is hier supervriendelijk. En Enexis houdt echt rekening met de medewerkers. Veiligheid staat bijvoorbeeld op één. En deels thuiswerken is hier heel normaal. Heel fijn, want dat scheelt mij twee uur reizen per dag. Ik zit helemaal op mijn plek, want hier valt genoeg te leren.”  

Lees andere verhalen van collega's

 • Max is productengineer primair bij Enexis

  Echt bijdragen aan de energietransitie: dat was Max’ wens voor zijn eerste baan. Nu werkt hij al ruim een jaar bij Enexis. Lees zijn verhaal!
  Lees het verhaal van Max
 • Vincent is maintenance-engineer cybersecurity bij Enexis

  In de interessante wereld van cybersecurity duiken? Vincent doet het. Bij Enexis vond hij een baan met impact, vrijheid én ontwikkelkansen. 
  Lees het verhaal van Vincent
 • Wouter is aankomend engineer bij Enexis

  “Ik krijg veel vrijheid in mijn werk en heb in ruim een half jaar al zo’n vijftig projecten op mijn naam staan.”

  Lees het verhaal van Wouter
Collega's vertellen