Werken en leren

Het leerwerktraject voor statushouders

Leer de kneepjes van het elektrotechniekvak tijdens het leerwerktraject voor statushouders van Enexis. In samenwerking met gemeenten in de omgeving van Eindhoven helpen wij je met de start van je carrière. Wil jij je verder ontwikkelen als monteur, engineer of uitvoerder? Lees en kijk dan verder en ontdek of dit traject bij jou past.

Het schakeltraject

Om in aanmerking te komen voor het statushouders leerwerktraject moet je aan een aantal dingen voldoen.

 • Je hebt een verblijfsvergunning asiel of een Nederlands ID-bewijs;
 • Je beheerst de Nederlandse taal op B1-niveau
 • Je woont in of rondom Eindhoven;
 • Je hebt ervaring en enthousiasme in elektrotechniek.

Na een screening start je met een voorbereidend schakeltraject. In dit traject krijg je Nederlandse les, leer je over verschillende praktijkvaardigheden en veilig werken met elektra. Je ontvangt certificaten zoals het VCA. Deze kun je gelijk op je CV zetten. Tijdens dit traject blijft je uitkering doorlopen.

Om deze video te kunnen bekijken moet u eerst alle cookies accepteren.

Monteur, uitvoerder of toch engineer?

Na het schakeltraject ga je aan de slag met het ontdekken van de verschillende functies binnen Enexis. Je kunt doorleren voor monteur, uitvoerder of engineer. Samen ontdekken we welke functie het beste bij je past. Wanneer je start met een van de praktijkopleidingen, bieden we je een arbeidscontract aan bij Enexis. Heb je extra begeleiding of andere lessen nodig om je skills nog beter te maken? Dan regelen we dat! 

 • Monteur

  Als monteur zijn je dagen nooit saai. In je bus rijd je rond om storingen op te lossen en de kwaliteit te bewaken door onderhoudsbeurten uit te voeren. Je spreekt daardoor veel verschillende mensen en komt op veel verschillende plekken in Nederland.

  Wil jij graag monteur worden? Dan start je met de monteursopleiding van Enexis. Na 2 jaar werken en leren behaal je je monteur-diploma op MBO niveau 2 of 3 en bieden wij jou een passend arbeidscontract aan.

 • Ben jij projectmatig erg sterk en heb je al wat meer kennis van elektrotechniek? Dan is de functie van uitvoerder geschikt voor jou. Als uitvoerder ben jij verantwoordelijk voor allerlei projecten. Je overziet verschillende opdrachten en gaat met je collega’s mee het werkveld in. Je coacht en begeleidt je collega’s tijdens projecten. Graag uitvoerder worden? Dan kun je een tweejarige opleiding volgen waarbij leren en werken parallel staan. Aan het einde van de opleiding mag jij jezelf Uitvoerder bij Enexis noemen.

 • Ben jij technisch sterk en wil je graag meer verantwoordelijkheid? Dan is de functie van engineer iets voor jou. Als engineer bereid jij het werk van de monteurs en uitvoerder voor, ze noemen je daarom ook wel een tekenaar. Wil jij engineer worden? Dan kijken we vooral naar je werkervaring en ambitie. Als deze een match zijn met de functie, start je met de opleiding. Tijdens de opleiding krijg je vakinhoudelijke trainingen en begeleiding van een persoonlijke buddy.

  Als engineer houd je je bezig met complexe technische vraagstukken en heb je veel verantwoordelijkheid. Bij Enexis is een engineer ook projectmanager. Je houdt je bezig met het in stand houden, vervangen of uitbreiden van onze netwerken. Uiteindelijk pak je zelfstandig aan projecten en maak je deze eigen. Ook blijf je je ontwikkelen op het gebied van veiligheid, vakkennis, ICT en soft skills.

Aan de slag!

 

Na het afronden van het hele opleidingstraject ga je aan de slag bij Enexis als monteur, uitvoerder of engineer. Je kunt zelfstandig het werkveld in om onze klanten te voorzien van een stabiel net.

 

Wil jij graag weten hoe collega Ahmad zijn leerwerktraject heeft ervaren? Lees dan zijn verhaal.

“DANKZIJ HET STATUSHOUDERSTRAJECT KAN IK WEER WERKEN ALS ENGINEER.”

AHMAD IS AANKOMEND ENGINEER BIJ ENEXIS

Heb je vragen over het Statushouderstraject?

Laat je gegevens achter. Een van onze recruiters neemt dan binnen 5 werkdagen contact met je op.