Marieke is aankomend uitvoerder bij Enexis

Als uitvoerder bij Enexis ben je continu in beweging, zegt Marieke. Weten wat ze zoal doet? Lees haar verhaal nu! 

“Problemen oplossen en contacten leggen: daar houd ik van”

Een vrouw als uitvoerder? Niet vanzelfsprekend, zegt Marieke. Nadat ze 2 kinderen op de wereld had gezet en weer aan het werk wilde, lonkte de techniekwereld. Maar bij verschillende bedrijven stuitte ze op de vraag: hoe ga je deze baan combineren met het alleenstaand moederschap? “Bij Enexis kwam dat totaal niet ter sprake. Sterker nog, het ging tijdens het sollicitatiegesprek écht over mij als persoon en mijn ambities in de techniek. Vanaf het eerste moment had deze organisatie vertrouwen in mij.”

Werkvoorbereider

Eigenlijk wist Marieke als tiener al dat ze de techniek in wilde. Bij Enexis doet ze nu eindelijk wat ze altijd al heeft willen doen. “Ik had nooit gedacht dat het zo zou lopen. Na mijn zwangerschappen behaalde ik mijn vwo-diploma, met het plan om naar de universiteit te gaan. Maar financieel kwam ik als alleenverdiener te moeilijk uit als ik fulltime zou gaan studeren. De techniekwereld lonkte na al die jaren nog steeds. Via een detacheringsbureau kwam ik uiteindelijk bij Enexis terecht, in de functie van werkvoorbereider.”

Toekomst als uitvoerder

“Ik kwam er al snel achter dat deze functie – waarin je vooral planmatig bezig bent en veel op kantoor zit – niks voor mij was”, vervolgt Marieke. “Maar des te meer ik leerde van de techniek, des te leuker ik dit vakgebied vond. Alleen werd ik niet gelukkig van het beeldscherm. Tijdens een gesprek met mijn manager werd een toekomst als uitvoerder besproken. Ik zat mijn detacheringscontract uit, maar kon ondertussen al veel met collega’s mee om van het werk buiten te proeven en de functie te ervaren. Hoe meer ik naar buiten ging, hoe sterker ik wist: dit is wat ik wil.”

Uitvoerders Academy

Marieke gaat 1 dag in de week naar school en volgt via de Uitvoerders Academy allerlei cursussen. Daarnaast loopt ze mee met een ervaren uitvoerder die haar de kneepjes van het vak leert. “Hij laat mij veel doen en zelf bedenken. Er lopen veel projecten tegelijkertijd, allemaal in verschillende fasen. Soms beginnen we de dag met een lege agenda. En aan het einde van de dag zijn we dan ineens op 6 verschillende projectlocaties geweest. Dat snelle tempo en die energieke aanpak passen bij mij.”

Continu in beweging

Haar rol als uitvoerder? Zorgen dat geplande elektrawerkzaamheden veilig en soepel verlopen. “De ene keer sta ik in Boekel en houd ik toezicht op het gereedmaken van een station, de andere keer knip ik in Beek en Donk kabels zodat de monteurs verder kunnen. Ik ben continu in beweging! Het leukste vind ik dat ik als uitvoerder vaak de troubleshooter ben. Lopen ze op de projectlocatie ergens tegenaan? Dan komen ze bij mij voor een oplossing. Problemen oplossen, contacten leggen en bruggen bouwen, daar houd ik van.”

Bouwen aan de toekomst

“Soms liggen die oplossingen niet voor de hand”, gaat Marieke verder. “Neem een reconstructie waarbij kabels in een hele straat worden verlegd. Dan kom je er weleens achter dat er een kabel ligt die op geen enkele tekening te vinden is. Aan mij de taak om te onderzoeken hoeveel spanning erop staat en waar die kabel voor dient.” Wat Marieke voldoening geeft in haar werk? “Achteromkijken en een splinternieuw station zien. Of een nieuwbouwwijk die is voorzien van elektra. En dat ik dan weet: weer een stuk elektriciteitsnet dat goed functioneert. Ik vind het bijzonder dat we hier echt bouwen aan de toekomst.”

Een bijzonder project

Elk project is leuk, zegt Marieke. Toch steekt er één bovenuit. “Een project in Schijndel waar we samen met andere partijen containerwoningen bouwen voor Oekraïense vluchtelingen en mensen die door echtscheidingen dringend op zoek zijn naar een woonruimte. Tijdens het verlof van mijn leermeester ging ik namens Enexis naar de pre-job, een projectoverleg voordat de werkzaamheden van start gaan. Het bleek dat een aantal zaken waren vertraagd. Door contact te leggen met de juiste personen, had de aannemer toch op tijd de benodigde papieren en konden de mensen uiteindelijk op tijd hun huis in. Bijzonder dat ik daaraan mijn bijdrage kon leveren.”

Enthousiast geworden? Bekijk onze vacatures.

Meer lezen over Mariekes werk? Op haar website vrouwindetechniek.nl blogt ze erop los. En moedigt ze vrouwen aan om ook in de techniek te gaan werken.