“Je bent bij Enexis heel vrij in je keuzes en je kunt alle kanten op. Vanaf dag één groei ik hier in mijn vak én als mens.”

Nick is aankomend uitvoerder bij Enexis

Als elektricien wilde Nick alles al perfect in orde maken en zorgen voor tevreden klanten. Met twaalf jaar ervaring in het vak besloot Nick op zijn dertigste dat hij wilde ontdekken wat hij nog meer kon dan, zoals hij het noemt, “kabels trekken, meterkasten maken en stopcontacten monteren”. Bij Enexis zag hij de kans om te groeien én om bij te dragen aan de energietransitie. Hij kijkt terug op een fijne eerste periode binnen de Uitvoerders Academy. Blij met de verantwoordelijkheid en vrijheid die hij krijgt en de ruimte voor eigen initiatief.

Aangenomen op wilskracht

“Tot nu toe had ik alles ‘achter de meter’ gedaan, maar er viel nog zoveel te ontdekken aan de andere kant. Dat maakte mij nieuwsgierig,” vertelt Nick vol enthousiasme. “Zeker met de huidige uitdagingen rond de energietransitie en het overbelaste netwerk. Daarbij wil ik graag iets betekenen.” Opgegroeid en opgeleid in België liep Nick ertegenaan dat zijn diploma niet op niveau 4 werd gewaardeerd, waardoor zijn kansen bij veel Nederlandse werkgevers beperkt waren. “Mijn teammanager bij Enexis keek vooral naar mijn leergierigheid en ambities. Zo kreeg ik de kans om mezelf hier te bewijzen en verder te ontwikkelen.”

Altijd blijven leren

Nicks carrière bij Enexis begon in team Opleidingen, waar aankomend uitvoerders en leerling-monteurs worden voorbereid op een rol binnen team Realisatie. “Of een andere functie,” legt Nick uit, “want je bent bij Enexis heel vrij in je keuzes en je kunt alle kanten op. Vanaf dag één groei ik hier in mijn vak én als mens. Door alles wat ik binnen de Uitvoerders Academy leer, maar zeker ook door de aandacht binnen het bedrijf voor veiligheid, communicatie en mijn persoonlijke leerdoelen. Zo kan ik dankzij een communicatiecursus nog beter omgaan met klanten en krijg ik de ruimte om een erkend mbo 4-diploma te halen.” Nick spreekt vol lof over zijn mentor Frans de Beer: “Die man heeft zo ontzettend veel kennis en ervaring, daar leer ik iedere dag van. En hij laat mij zien dat je bij dit bedrijf nooit uitgeleerd bent, want constant verandert de omgeving en zijn er nieuwe uitdagingen.”

"Mijn teammanager bij Enexis keek vooral naar mijn leergierigheid en ambities. Zo kreeg ik de kans om mezelf hier te bewijzen en verder te ontwikkelen."

Nick  - aankomend uitvoerder

De Uitvoerders Academy

Twee jaar duurt het traject via bij de Uitvoerders Academy. Daarna mag je je volwaardig uitvoerder noemen. Jaar één staat vooral in het kader van trainingen volgen, aanwijzingen halen en sleutels verdienen die je toegang geven tot de diverse stations. Je volgt cursussen variërend van thema’s als asbest en bodemverontreiniging tot VCA en EHBO, later aangevuld met training op het gebied van netuitbreidingen en stationswissels. “Het tweede jaar ga je meer doen voor team Realisatie,” geeft Nick aan, “dan pak je met de ervaren uitvoerders klussen en storingswachtdiensten op. Erg leuk en leerzaam om samen de vraagstukken te beoordelen en te zorgen voor een goede en veilige oplossing.”

Vrijheid en verantwoordelijkheid

Nick vindt het mooi hoe snel hij de verantwoordelijkheid over de uitvoering van klussen kreeg: “In het begin krijg je echt wel de tijd om rustig te acclimatiseren en de mensen te leren kennen die al wat langer of ook pas net in het traject zitten. Daarna gaat het balletje langzaamaan rollen. Dan loop je mee met ervaren uitvoerders, leer je in no-time de systemen kennen en krijg je je eigen projecten toegewezen. Natuurlijk word je daarbij aan alle kanten begeleid, maar krijg je vooral ook de kans om je eigen pad uit te stippelen. Zo had ik al na anderhalve maand een eigen opdracht, waarbij ik zelf in overleg ging met de aannemer, het verkeersplan beoordeelde en de planning maakte in samenspraak met de klant en onze montage. Binnenkort ga ik aan de slag met mijn eerste trafowissel. Daar komt van alles bij kijken, ik heb er nu al zin in!”

Een baan met toekomst

Wat het werk bij Enexis voor Nick het allerleukst maakt? “Toch wel de ruimte om zelfstandig klussen uit te uitvoeren, plannen te schrijven en initiatief te nemen. En de vrijheid om zelf mijn werk, overleggen en cursussen in te plannen. Daarbij kan ik zelfs tijd maken voor privé-afspraken, als ik maar laat zien dat alles geregeld is.” Grote kans dat Nick over vijftien jaar nog steeds bij Enexis werkt, misschien wel als mentor van de nieuwe lichting uitvoerders: “Op school zei mijn docent elektrotechniek al: ‘Nick, jij zou een goede leraar zijn’. En als voetbaltrainer maakte ik altijd al graag de jeugd enthousiast. Dus ik kijk er wel naar uit om zo later anderen te begeleiden en inspireren.”

Lees andere verhalen van collega's

 • Marieke is aankomend uitvoerder bij Enexis

  Als uitvoerder bij Enexis ben je continu in beweging, zegt Marieke. Weten wat ze zoal doet? Lees haar verhaal nu! 
  Lees het verhaal van Marieke
 • Patrick is aankomend uitvoerder bij Enexis

  Het leven van een uitvoerder bij Enexis is afwisselend en uitdagend. Patrick vertelt er meer over. Lees nu zijn verhaal.

  Lees het verhaal van Patrick
 • Nick is aankomend uitvoerder bij Enexis

  “Je bent bij Enexis heel vrij in je keuzes en je kunt alle kanten op. Vanaf dag één groei ik hier in mijn vak én als mens.”
  Lees het verhaal van Nick
Collega's vertellen