“Dat ik samen met mijn collega’s bijdraag aan de energietransitie maakt mij trots”

Kim is medewerker assetdata bij Enexis

Ervaring in techniek had ze vijf jaar geleden nog niet. Een diploma Geografie had ze wel op zak. Kim werd door Enexis benaderd voor de rol van medewerker assetdata in Venlo. En dat bleek een schot in de roos. “Je kunt hier snel veel leren en mag alles vragen. Dat zorgt er ook voor dat de werksfeer zo goed is. Iedereen is behulpzaam. Die fijne sfeer maakt dat ik hier zo op mijn plek zit.”

Veiligheid voorop

Als medewerker assetdata houdt Kim in een GIS-systeem nauwkeurig bij waar kabels en leidingen lopen. Of een uitvoerend team nu een enkel klantstation inlust of 11 kilometer aan middenspanningskabels aanlegt en de gasleiding van een hele wijk saneert, alle projecten komen uiteindelijk bij Kim en haar collega’s terecht. “Als niemand weet waar de kabels en leidingen liggen, hebben we bij storingen, uitbreidings- en vervangingswerkzaamheden een groot probleem. Zeker om de veiligheid te bewaken, is het belangrijk dat data klopt. Veiligheid staat bij Enexis voorop.”

Impact op de energietransitie

Bij team Dataverwerking merken ze ook dat de energietransitie volop gaande is. “Wij komen pas in beeld als alles klaar is. Zodra er meer stations gebouwd worden, gaan wij dat zeker merken aan het aantal aanpassingsverzoeken. Op dit moment zijn er lange wachttijden vanwege schaarste in materiaal en capaciteit op het net, maar achter de schermen wordt ontzettend hard gewerkt om alles voor de energietransitie klaar te krijgen. Dat ik daar samen met collega’s aan mag bijdragen, maakt mij trots.”

 

Veel afwisseling

Wat Kim ook een mooi aspect vindt van het werk, is dat het zo afwisselend is. “Het is niet zo dat ik 40 uur aan één taak werk. Binnen het team heb ik de afgelopen jaren verschillende taken gekregen. Zo meld ik alle projecten gereed en controleer ik of we de juiste gegevens hebben. Ook help ik mee storingen schetsen en meldingen oplossen en houd ik het overzicht over de projecten van collega’s.”

Blijven leren

“Wat zo leuk is aan Enexis? Er wordt echt met je meegedacht als je meer of andere taken wilt. En ook als je een opleiding wilt volgen, is daar ruimte voor.” Om ervoor te zorgen dat haar kennis op peil blijft, volgt ze verschillende trainingen. “Iedereen begint bij Enexis altijd met een cursus gas en laagspanning. Vervolgens kun je de middenspanningscursus doen. Hoe meer je leert, hoe meer verantwoordelijkheden je krijgt. Het is mooi dat je hier zo kunt groeien.”

Goede werk-privébalans

Ook de flexibiliteit in werkdagen en -tijden en werk-privébalans vindt Kim prettig. “Er zijn collega’s die bijvoorbeeld in de ochtend kinderen wegbrengen. Geen punt als je dan wat later op kantoor bent. Ook niet als je tussendoor een boodschapje doet of misschien wel gaat sporten. Je kunt het werk dan altijd inhalen op een moment dat het jou uitkomt. En heb je te veel taken? Dan staan collega’s altijd voor je klaar om wat taken van je over te nemen.”