ANNE EN TWAN ZIJN BUSINESSCONSULTANTS BIJ ENEXIS

“Door de energietransitie zijn er continu nieuwe uitdagingen, je raakt hier nooit uitgeleerd”

Anne en Twan kozen beiden bewust voor een baan als businessconsultant bij Enexis. Dit om organisatiebrede verbeteringen te kunnen uitrollen.  Twan: “We zitten natuurlijk midden in de energietransitie, waardoor er altijd nieuwe uitdagingen zijn. Dat maakt het werk harstikke dynamisch.” Anne: “De organisatie is volop in beweging en er is zoveel te doen! In deze omgeving raak je nooit uitgeleerd.”

BEDRIJFSPROCESSEN VERBETEREN 

Na haar studie bedrijfskunde werkte Anne als IT-consultant. “Steeds voor andere organisaties, waardoor ik veel leerde over het verbeteren van bedrijfsprocessen. Toch zocht ik liever naar een functie bij één organisatie waar ik langdurig aan verbeteringen kan werken. En dan het liefst in de wereld van energie en netbeheer, want dat vond ik altijd al superinteressant. In 2018 solliciteerde ik bij Enexis, waar ik op dit moment de rol van productowner vervul binnen de afdeling Ketenvernieuwing Grootverbruik en Netten.”

 

“De energietransitie brengt steeds andere onderwerpen en complexere issues met zich mee. Je raakt hier nooit uitgeleerd en krijgt de kans je eigen ontwikkelpad uit te stippelen.”

Anne - business consultant/product owner

Van managementtrainee tot businessconsultant

Twan startte in 2010 als managementtrainee, waarna hij onder andere datamanager en teammanager was en sinds 2018 businessconsultant. “Ook mijn rol is die van productowner. Samen met mijn scrumteam richt ik me op ons geografische informatiesysteem. Een soort Google Maps, maar dan voor alle kabels, leidingen, stations, afsluiters en schakelaars. Wij voeren hierin wijzigingen en verbeteringen door. Zoals een catalogus waarmee een medewerker assetdata bijvoorbeeld een kant-en-klaar station in het systeem kan zetten. Simpel gezegd: in plaats van zelf opbouwen, selecteert de eindgebruiker een bouwpakket. Dat scheelt de Enexis-medewerkers heel veel tijd.”

Ingrijpende wijzigingen

Anne richt zich op de workflowapplicatie Flux waar de medewerkers van de productievestigingen binnen de keten Grootverbruik en Netten dagelijks mee werken. “Enexis werkt steeds meer en intensiever samen met aannemers. De medewerkers van de aannemer krijgen ook steeds meer verantwoordelijkheden in het proces. Dat brengt ingrijpende wijzigingen met zich mee, bijvoorbeeld op het gebied van toegang en rechten. Ik haal samen met mijn collega’s de precieze wensen in de organisatie op en vertaal die naar user stories voor de ontwikkelaars in mijn scrumteam. Vervolgens voeren we in sprints van drie weken de vernieuwingen door.”

 

“Ik ben altijd trots op wat het team heeft gebouwd. Het kost me dan ook geen moeite om dat met enthousiasme op de vestigingen over te brengen.”

Twan - Business consultant/product owner

Trots

Het mooiste van hun werk? Voor Twan is dat het opleveren van de nieuwe of aangepaste systemen aan de business. “Ik ben altijd trots op wat het team heeft gebouwd, dus het kost me geen moeite om dat met enthousiasme op de vestigingen over te brengen.” Anne vindt ook de demo’s inspirerend. “Na iedere sprint laat ik aan de stakeholders zien wat het team heeft gebouwd. Het mooie is dat je direct feedback krijgt. Die neem ik mee terug naar het team, zodat zij er in de volgende sprint aan kunnen werken en ik na drie weken weer kan demo’en. Ik vind het echt leuk om op deze manier de brug te slaan tussen de organisatie en IT. Een andere mooie uitdaging is het verder professionaliseren van de SAFe/agile-transitie waar de organisatie middenin zit. We krijgen alle ruimte om daarover mee te denken en je eigen draai te geven aan verbeteringen. “

Ontwikkelpad uitstippelen

“Je kunt inderdaad met veel uitdagingen aan de slag en je verder ontwikkelen. Dat wordt ook echt gestimuleerd, je krijgt er alle ruimte voor”, vertelt Twan. Anne: “De energietransitie is natuurlijk enorm dynamisch, die brengt legio mogelijkheden met zich mee en steeds andere onderwerpen en complexere issues. Wil ik mij richten op de meer strategische thema’s of vraagstukken op managementniveau? Dan hoef ik het maar aan te geven. Je krijgt veel vrijheid om je eigen ontwikkelpad uit te stippelen.”

Wil jij ook aan de slag als Business Consultant bij Enexis?