"ONZE ADVIEZEN GAAN OVER MEER DAN CIJFERS. WE DENKEN MEE MET HET BEDRIJF EN OVER BREDE VRAAGSTUKKEN"

Robin en Annebeth zijn businesscontroller bij Enexis.

Als businesscontroller bij Enexis ben je bij strategische vraagstukken en belangrijke dossiers betrokken. Precies dat vinden Annebeth en Robin zo mooi aan hun baan. Zij werken voor de afdeling Operations, het grootste bedrijfsonderdeel van Enexis met ongeveer 5.000 medewerkers. “Wij zijn de financiële rechterhand van de directeur”, vertelt Robin. Annebeth: “Onze adviezen gaan over veel meer dan alleen cijfers. We adviseren ook over de ontwikkeling van de organisatie en over risico’s.”

 

Annebeth

Vooruitkijken

Annebeth werkt voor het onderdeel Expertise, Bedrijfsvoering en Stations, Robin richt zich met name op de bruto marge – wat te maken heeft met het gebruik van het netwerk – de omzet van het leveren aan de klant en de kosten van levering. Voordat Annebeth in januari 2021 bij Enexis startte, was zij registeraccountant bij een internationale accountants- en adviesorganisatie. “Ook een mooie baan. Maar daar had ik vooral een controlerende taak. Terwijl ik juist vooruit wil kijken in plaats van achteruit. Echt meedenken met het bedrijf. Daarom solliciteerde ik bij Enexis. Als businesscontroller ben ik nu de spil tussen finance en de business, en denk ik mee over de koers en de toekomst.”

Risico's en belangrijke keuzes

Ook Robin vindt het belangrijk om van meerwaarde te zijn. “Ik wil inhoudelijk echt iets bijdragen. Dat is de reden dat ik binnen Enexis al na drie maanden van baan switchte. Dat zit zo: ik begon in juni 2022 als businesscontroller voor de afdeling Grootzakelijk, die zich richt op het klantcontact en de facturatie voor de grootverbruikaansluitingen. Een heel boeiende afdeling, maar ook stabiel: de control ervan kent weinig grote risico’s. Ik wil juist diepgaand verantwoordelijk zijn en decisionmakers bijstaan bij risico’s en belangrijke keuzes. Daarom zei ik al na drie maanden dat ik iets anders wilde doen. Daar werd heel goed op gereageerd; ik kreeg de kans om met de bruto marge aan de slag te gaan.”

 

Robin

Actuele vraagstukken

“De vraagstukken binnen Enexis zijn superactueel en maatschappelijk relevant”, vertelt Robin. “Neem de congestie, de overbelasting van het energienet. Het net moet uitgebreid worden, maar wat zijn de financiële en juridische risico’s van de oplossingen die onze technici bedenken? En hoe breiden we uit? Met meer personeel? En hoe pakken we dat aan in deze krappe arbeidsmarkt? Ook bij dit soort vraagstukken en de financiële risico’s die daarbij komen kijken ben je als businesscontroller betrokken."

Veel mogelijk

Annebeth: “We zijn verantwoordelijk voor de planning-en-controlcyclus en de juiste rapportages richting het management. We nemen ook deel aan managementoverleggen. Je kunt ons zien als het onafhankelijke bedrijfseconomisch geweten. Het mooie van Enexis is trouwens dat je kunt aangeven welke dossiers je interessant vindt en waar je energie van krijgt. Dan wordt er echt met je meegedacht om je op dat dossier te krijgen. De medewerkers staan centraal. Maar het is wel aan jezelf om daar gebruik van te maken; je moet zelf aangeven wat je wilt. En dan is er heel veel mogelijk.”

 

Leuk team

Wat Annebeth en Robin nog meer zo leuk vinden aan hun baan? Hun collega’s! “Dat vind ik echt veel waard. Ons team Businesscontrol bestaat uit 25 collega’s. We zijn echt betrokken bij elkaar en er heerst een open sfeer. Je kunt zeggen wat je denkt en voelt, dat wordt altijd gerespecteerd”, vertelt Annebeth. Robin: “Daarnaast vind ik Enexis een heel sociale en flexibele werkgever. Er is veel aandacht voor onze worklife-balance, dat vind ik best bijzonder voor zo’n groot bedrijf.”