“Een nieuwe generatie opleiden zie ik als mijn roeping”

HENK IS DOCENT BIJ ENEXIS

Henk werkt al ruim drie decennia bij Enexis. Eerst als monteur, daarna als uitvoerder en later ook gastdocent, en sinds begin 2023 als fulltime docent. “Ik zie dit als mijn passie. Op deze manier kan ik mijn kennis overdragen aan een nieuwe generatie technici en stoom ik deze jonge mensen klaar om mee te werken aan de energietransitie. En zelf leer ik ook nog. Mooi toch?”

“IK ZIE LESGEVEN ALS MIJN ROEPING. OP DEZE MANIER KAN IK MIJN KENNIS OVERDRAGEN AAN EEN NIEUWE GENERATIE TECHNICI EN STOOM IK DEZE JONGE MENSEN KLAAR OM MEE TE WERKEN AAN DE ENERGIETRANSITIE. EN ZELF LEER IK OOK NOG. MOOI TOCH?”

Henk -  Docent

 

Blijven leren

Nu zijn pensioengerechtigde leeftijd steeds dichterbij komt, vindt Henk het goed om het wat rustiger aan te doen. Nou ja, rustiger? “Fysiek dan, hè. Want lesgeven is nog steeds heel intensief merk ik. Ik deed het al jaren als gastdocent, maar fulltime lesgeven is toch wel wat anders. Daarom is het fijn dat ik ook de ruimte krijg om zelf een training didactiek en pedagogiek te volgen. Hier haal ik veel leerzame dingen uit die ik toepas in mijn trainingen.”

Veiligheid voorop

Henk geeft onder meer theorie- en praktijklessen over schakelen in de laag- en middenspanning aan groepen van vier tot acht cursisten. Hierbij gaat het om trainingen van drie, vier of acht dagen. “Om te beginnen leer ik de deelnemers wat veilig werken is. Want dat vind ik – en Enexis als werkgever gelukkig ook – het allerbelangrijkste. Verder leer ik ze onder meer alles over het aanpellen van kabels, kabelmoffen en het maken van eindsluitingen. Ook geef ik schakeltrainingen voor de laagspanning en middenspanning.” Daar haalt Henk veel plezier uit. “Jonge mensen met vaak nog weinig ervaring helpen zodat zij uiteindelijk mét ervaring aan de slag kunnen, daar krijg ik energie van.”

 

Henk

Een warm bad

De vakschool van Enexis in Eindhoven telt zo’n 12 docenten. Ook in Hoogeveen werken nog een aantal docenten. “We werken als docenten altijd samen. Je helpt elkaar en leert van elkaar door met een les mee te lopen. Ik heb echt het gevoel in een warm bad terecht te zijn gekomen. De sfeer onderling is heel goed.”

Blije bewoners

Wat Henk ook motiveert in zijn werk, is de energietransitie. “Er zijn steeds meer handen nodig om de energietransitie te realiseren. Ik zie graag dat dit zonder ongelukken gebeurt en dus leid ik leerlingen met plezier op”, vertelt hij. “Bovendien is het een mooi vak, werken in de techniek. Want je draagt bij aan de maatschappij. Als onze monteurs bij bewoners in huis komen zijn deze meestal blij, want vaak komen we iets maken. Zo zorgen we ervoor dat mensen licht hebben, hun elektrische auto kunnen laden en zonne-energie kunnen opwekken.”

Wil jij ook aan de slag als Docent bij Enexis?

Kijk voor vacatures op: