PATRICK IS DOCENT ELEKTROTECHNIEK BIJ ENEXIS

“Ik sta aan de basis van de infra- en netbeheerders van de toekomst”

Sleutelen aan laag- en middenspanning is specialistisch werk. En niet zonder risico’s. Extra belangrijk dus dat onze monteurs, technici en uitvoerders goed opgeleid aan de slag gaan. Waar ze die opleiding vinden? Bij Enexis zelf natuurlijk! “Er zijn weinig praktijkopleidingscentra zo mooi en uitgebreid als het onze”, vertelt Patrick, een van de docenten.

 

Patrick

“Alles wat ikzelf als monteur en uitvoerder heb geleerd en gedaan, leer ik nu aan anderen.”

Patrick

Van monteur tot docent

Patrick rolde min of meer toevallig in het vak van docent. “Na de middelbare school werkte ik zes jaar bij Defensie. Daarna heb ik onder andere als vrachtwagenchauffeur en monteur gewerkt, tot ik in 2010 solliciteerde bij Enexis op de functie van elektrotechnisch monteur. Het mooie van Enexis: je kunt hier worden wat je wilt. Na acht jaar als monteur en drie jaar als uitvoerder te hebben gewerkt, geef ik nu les op de ‘vakschool’ waar ikzelf ook ben opgeleid.”

Lesbevoegdheid

“Ik vond het altijd al leuk om anderen te instrueren en begeleiden. Bij Defensie ben ik destijds opgeleid tot instructeur. Toch twijfelde ik over de stap om docent te worden. Ik was gewend buiten te werken en niet iedere dag in hetzelfde gebouw. Maar ik ben nu al twee jaar docent en kan me niks mooiers meer voorstellen. Als instructeurs en docenten volgen we zelf ook lessen in pedagogiek en didactiek. Zelf wil ik nog een keer de tweedegraads lesbevoegdheid gaan halen. Dat houdt wel dat ik vier jaar moet studeren. Maar als je zelf leesgeeft, kun je natuurlijk moeilijk zeggen dat je zelf niet meer wilt leren.”

 

Sleutelen in een veilige omgeving

Van bbl-, roc- en mbo-studenten tot zij-instromers die op latere leeftijd een ander vak willen leren: de cursisten zijn heel divers. In het opleidingscentrum krijgen ze de kans zo natuurgetrouw mogelijk te leren. Patrick: “Dat houdt in dat ze hier dezelfde werkzaamheden uitvoeren als de monteurs buiten, maar dan in een veilige omgeving. Ze gaan echt met laag- en middenspanning aan de slag, maar we werken hier met een veilige spanning. Het is zonder risico’s voor henzelf. En het is ook niet zo dat heel Eindhoven plat ligt als iemand een foutje maakt. We staan aan de basis van de infra- en netbeheerders van de toekomst. Als ze hier binnenkomen, weten ze weinig tot niks van het vak. Maar na twee jaar lopen ze als specialist naar buiten. Dat is toch fantastisch?”

Nieuwe materialen en technieken

Ook Patrick blijft zichzelf ontwikkelen. “Zijn er bijvoorbeeld nieuwe materialen of technieken, dan halen wij als docenten daarvoor de certificeringen. Daarnaast kijk én werk ik geregeld mee met de elektrotechnici buiten. De ontwikkelingen gaan snel, dus het is belangrijk dat ik bijhoud hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Zodat wat ik hierbinnen vertel, daarmee in lijn is.”

Vier grote praktijkruimtes

“Ik vind het mooi om af en toe buiten in het echte werk mee te kijken met de mannen en vrouwen. Maar mijn hart ligt bij het lesgeven. Elke dag is anders en ik heb contact met veel verschillende mensen. En je zou onze vier grote praktijkruimtes moeten zien! Schakelaars, middenspanningsstations, de nieuwste materialen; bijna alles waar de monteurs, technici en uitvoerders buiten mee werken, vind je hier. Als docenten zijn we er zelf verantwoordelijk voor om de ruimtes te onderhouden en uit te breiden. Dat vind ik hartstikke leuk, bedenk maar eens hoe snel de werkzaamheden buiten veranderen vanwege de energietransitie. Enexis was de een van de eerste netbeheerders met een eigen opleidingscentrum en ik durf te zeggen dat we nog steeds het mooiste hebben.”

Wil jij ook aan de slag als Docent bij Enexis?

Kies jouw voorkeurslocatie en solliciteer via onderstaande button(s)