Céline is engineer | Enexis

Dankzij het opleidingenteam ontwikkelde Céline zich tot een gedreven engineer. Inmiddels is ze een ware Enexis-ambassadeur! Lees haar verhaal.

“Via het opleidingenteam vond ik mijn weg bij Enexis”

Een andere achtergrond dan in de elektra en tóch werken als engineer. Het kan bij Enexis, en daar is Céline het levende bewijs van. Ze studeerde in 2023 af in biomedische technologie en ging op zoek naar haar eerste baan. Via een detacheringsbureau kwam ze bij Enexis terecht. “Ik zag op de website van de detacheerder de vacature van engineer staan. De match was snel gevonden en nu word ik opgeleid voor deze functie!” 

Een schot in de roos

Toen Céline in juli 2023 tekende bij de detacheerder, wist ze het dus eigenlijk al: ze wilde engineer worden. “De taken, het bedrijf, de maatschappelijke impact: die trokken meteen mijn aandacht”, vertelt ze enthousiast. Na een paar gesprekken zag ook haar detacheerder dat dit de perfecte match was. “Er bestaat geen specifieke opleiding voor netbeheer, dus via het opleidingenteam kon ik echt mijn weg vinden.” Wat de doorslag gaf? "De enthousiaste verhalen van mensen uit mijn netwerk die bij Enexis werken! En bovendien, projecten leiden, organiseren, plannen: dat ligt me. En dat komt allemaal samen in deze functie.”

Het nieuwe opleidingenteam

In het nieuwe opleidingenteam van de vestiging Eindhoven wordt Céline samen met 11 anderen opgeleid tot medewerker engineering. "De eerste maanden leerden we via trainingen en e-learnings alles over elektra, netbeheer en engineering. En kregen we uitleg over praktische zaken, zoals materiaal en het werken met specifieke programma's." Ook liepen de teamleden mee met het werk buiten en kregen ze een kijkje in de opleidingshal, waar alle soorten netstations zijn nagebootst. “En in ons team is de begeleiding ook heel fijn, er is veel aandacht voor onze persoonlijke ontwikkeling.”

“Er bestaat geen specifieke opleiding voor netbeheer, dus via het opleidingenteam van Enexis kon ik echt mijn weg vinden.”

Céline, engineer

Zelfstandig projecten oppakken

Na een maand of 3 maakte Céline, samen met 2 anderen, de stap naar de functie van engineer. Een rol met nét wat meer verantwoordelijkheid. In die periode begon ook het ‘echte’ werk: zelfstandig projecten oppakken. “Dat begint klein, met bijvoorbeeld een nieuwe klant die we moeten aansluiten. Zo maak je goed kennis met wat engineering precies inhoudt. Van werkvoorbereiding, materiaal bestellen, tekeningen maken, vergunningen aanvragen tot bodemonderzoek doen.” Na tal van projecten heeft Céline nu ontdekt wat ze het leukst vindt om te doen: “Netuitbreiding! Want daar komen veel berekeningen bij kijken.”

Steeds meer impact maken

Inmiddels is Céline al een half jaar onderdeel van het team en werkt ze aan steeds grotere projecten. “Zo ben ik nu bezig met het plaatsen van een heel nieuw netstation. Dat is soms best ingewikkeld. Maar als ik een project succesvol heb afgerond, weet ik dat ik echt impact heb gemaakt. Dan ga ik met een blij gevoel naar huis!” Daarbij kan ze nog altijd rekenen op begeleiding van haar collega’s. “We werken als opleidingenteam op dezelfde plek in ons pand, dus ik kan heel makkelijk vragen stellen en om hulp vragen. En ook de collega’s van de andere teams staan altijd voor mij klaar. Iedereen is heel collegiaal!”

Trots op Enexis

De ogen van Céline sprankelen als ze over haar werk praat. Het is duidelijk: ze zit hier op haar plek. “Elke keer als er nieuws is over de energietransitie, dan weet ik dat ik daar met mijn collega’s aan bijdraag. Dat vind ik mooi en maakt me echt trots.” Ook de cultuur binnen Enexis heeft haar positief verrast. “Iedereen zet zich 100% in om projecten goed af te ronden en werkt nauw met elkaar samen. Het contact onderling is heel laagdrempelig. We geven eerlijk feedback, helpen een ander en kunnen elkaar altijd bellen of ‘teamsen’. Dus die mensen uit mijn netwerk die zo enthousiast waren over Enexis? Die hadden helemaal gelijk!”