“De opdrachten die we doen, hebben écht impact”

SENNA EN GIJS: MEDEWERKER ENGINEERING BIJ ENEXIS

Leren en werken tegelijk. Het is dé gouden combinatie voor duaal-studenten Senna en Gijs. In september 2023 zijn zij gestart met de duale hbo-opleiding elektrotechniek aan Avans Hogeschool. Twee dagen in de week zitten ze in de schoolbanken, de andere dagen werken ze als medewerker engineering bij Enexis. Uitdagend? Zeker. Maar met elke stap die ze zetten, groeit hun trots. 

“Ik heb nog nooit een baan gehad waarin collega’s zó behulpzaam zijn. Iedereen staat voor je klaar en helpt je graag als je iets even niet snapt of als je vragen hebt.”

Senna, medewerker engineering

 

De sprong van mbo naar hbo

Na zijn mbo 3-opleiding elektro-engineering was Senna nog lang niet uitgeleerd. “Ik wilde me verder verdiepen in elektrotechniek, en vind het daarbij fijn als ik theoretische kennis kan combineren met de praktijk.” Ook Gijs, met een mbo 4-diploma vliegtuigtechniek op zak, zocht uitdaging en koos voor een nieuwe studie. Samen met vier andere studenten worden Senna en Gijs opgeleid tot engineer 2 bij Enexis. Een mooie ambitie, volgens Senna. “Het betekent dat de organisatie veel vertrouwen in ons heeft!”

Ruimte om te leren en te groeien

Zowel Senna als Gijs koos bewust voor Enexis. Senna vond via Enexis zijn weg naar de opleiding, terwijl Gijs eerst de opleiding ontdekte en daarna bij het bedrijf terechtkwam. “Hier krijgen we alle ruimte om te groeien en te leren, en collega’s nemen ons goed mee in hun werk”, vertelt Gijs. Senna herkent dat: “Ik heb nog nooit een baan gehad waarin collega’s zó behulpzaam zijn. Iedereen staat voor je klaar en helpt je graag als je iets even niet snapt of als je vragen hebt.” En het mooie? Beiden volgen ze hun eigen leerweg. Zo pakt Senna al meer opdrachten op, terwijl Gijs druk bezig is met het volgen van cursussen.

 

Een stap vóór in het bedrijfsleven

Of de studie goed bevalt? Daar bestaat geen twijfel over. Al geven beiden wel toe dat het soms aanpoten is. “Maar we weten waar we het voor doen en we hebben al onze vakken tot nu toe gehaald”, voegt Senna toe. De combinatie van werken en leren is voor Senna en Gijs ideaal. “Je pakt het werk sneller op, maar je hebt ook een voorsprong op andere studenten. Tegen de tijd dat we afstuderen, zijn we al helemaal ingeworteld bij Enexis”, vertelt Gijs. “De ervaring die we hier opdoen, is superwaardevol en halen we nergens anders meer in”, voegt Senna toe. 

Bijdragen aan de landelijke energietransitie

Behalve dat de studie goed gaat, zijn Senna en Gijs ook blij dat ze als medewerker engineering bij Enexis van waarde zijn. “Op het gebied van de energietransitie liggen veel uitdagingen, en ik vind het supermooi dat ik als student mag meedenken over oplossingen. Ik ben er trots op dat ik zo mijn steentje bijdraag aan de landelijke energietransitie”, vertelt Senna. Gijs sluit zich daar volledig bij aan. “Ons werk heeft écht nut, dat voel je. De opdrachten die we doen, helpen ons team verder en hebben daarmee impact.”

Aandacht voor studenten

Dat studenten bij Enexis zoveel aandacht krijgen, hadden Senna en Gijs van tevoren niet verwacht. “Ik dacht juist dat er door de werkdruk rondom de energietransitie weinig ruimte was om ons goed te kunnen begeleiden”, legt Senna uit. “Maar Enexis laat zich daar juist niet door leiden en geeft studenten alle tijd om te leren.” Gijs: “Kwaliteit gaat boven kwantiteit, en dat is voor ons als studenten heel fijn. Ik ben er trots op dat de organisatie dat op deze manier doet!”