INKOPERS CHANTAL EN JASPER

“Het is topsport. Zeker omdat we bij het afsluiten van contracten voor maximale flexibiliteit moeten zorgen"

Een goede inkoper is overal welkom. Zeker in deze markt. Chantal Spierings en Jasper van Geel kozen als inkopers allebei voor Enexis. Ze vertellen honderduit over hoe verrast ze waren door de professionaliteit van de inkooporganisatie. Maar ook over hoe trots ze zijn op het feit dat ze nu op hun eigen manier een bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie.

Topsport

Jasper en Chantal startten in coronatijd bij Enexis. Jasper is momenteel Procurement Specialist bij het klantfocusteam ICT. “We adviseren collega’s op basis van onze kennis van het inkoopvak, de markt en de uitdagingen van de interne organisatie. Daarnaast zoeken we steeds de juiste strategie om te komen tot een contract dat optimaal aansluit op de behoeften en doelstellingen van de business. In mijn geval op ICT-gebied.” Chantal doet hetzelfde, maar dan op het gebied van componenten. “Het is topsport. Zeker omdat we bij het afsluiten van contracten voor maximale flexibiliteit moeten zorgen. Door de energietransitie fluctueren onze werkpakketen namelijk sterk op het moment.”

Verademing

Chantal vervulde in het verleden inkoopfuncties bij verschillende bedrijven. Ze is onder de indruk van de professionaliteit van de inkooporganisatie van Enexis. “Je bent hier vooral op tactisch-strategisch niveau met je vak bezig, naar het operationele deel heb je weinig omkijken.” Jasper: “Waar je bij andere bedrijven soms nog veel zelf moet uitzoeken of regelen is dit bij Enexis bij andere afdelingen belegd. Daarnaast heb je hier het Inkoopkenniscentrum. Ze houden daar alle templates bij, maken rapportages, spendanalyses, noem maar op. Dingen waar je normaal gesproken uren aan kwijt bent, die haal ik gewoon op bij mijn collega’s. Dat vind ik echt een verademing.” “Je hebt hierdoor ook de tijd om aandacht te besteden aan je stakeholdermanagement”, voegt Chantal eraan toe.

 

“Met mijn inkoopwerk heb ik direct invloed op de energietransitie”

Chantal

Van generalist naar specialist

Beide inkopers zijn er trots op dat ze met hun werk een bijdrage leveren aan de energietransitie. “Je werkt mee aan een betere wereld. Door alle ellende op het moment ben ik daar wel gevoeliger voor geworden.” Chantal begon bij Enexis als een soort vliegende keep die bijsprong bij alle inkoopteams. “Toen ik hier binnenkwam, dacht ik namelijk dat ik een echte generalist was”, vertelt ze lachend. Inmiddels weet ze beter. “Ik maak nu vast onderdeel uit van het Componententeam. Het geeft mij rust en ik kan veel meer de diepte in. Dat vind ik helemaal geweldig. Ik had veel eerder voor meer focus moeten kiezen.”

“Als inkoper zit je hier bij elke stap aan het stuur”

Jasper

Gezonde werk-privébalans

Terugkijkend naar zijn eigen start herinnert Jasper zich dat hij in eerste instantie niet durfde te reageren op een inkoopvacature bij Enexis. “Ze vroegen een academisch opleidingsniveau en ik heb een hbo-diploma, dus ik dacht geen kans zou maken. Maar iemand uit mijn netwerk zei dat het echt iets voor mij was. Hij linkte me met Hossain, mijn huidige manager. Het bleek een supergave uitdaging. Daarnaast zie je onze maatschappelijke rol ook in onze arbeidsvoorwaarden terug. Onder andere het hybride werken met bijbehorende thuiswerkvergoeding en -faciliteiten. Als inkoper zit je hier bij elke stap die je zet aan het stuur. Daardoor kun je bijvoorbeeld ook zelf je werkweek indelen. Als je ’s ochtends eerst een uurtje wilt hardlopen voor je werk vindt iedereen dat prima.”

“Onze maatschappelijke rol zie je ook in onze arbeidsvoorwaarden terug”

Jasper

 

Tellen als individu

Wat beide inkopers eveneens waarderen, is dat Enexis veel aandacht heeft voor jou als individu. Jasper: “Op belangrijke momenten zijn mijn collega’s er gewoon. Dat is typisch Enexis. Het is een groot bedrijf, maar je bent hier absoluut geen nummer. Daarnaast krijg je van Enexis volop kansen om jezelf te ontwikkelen.” Chantal gaat verder: “En je krijgt ook de ruimte als je een keer niet zo lekker in je vel zit. Ik voel me dan echt gezien en gehoord, ondanks dat er op het moment meer dan genoeg te doen is door al het werk dat de energietransitie met zich meebrengt.”

“Aanbesteden is bij Enexis geen invuloefening”

Chantal

 

Aanbesteden is leuk

Al pratend komen de inkopers erachter dat ze organisaties die aanbestedingsplichtig zijn in het verleden allebei meden. “Het leek me zo saai”, bekent Chantal. “Maar inmiddels doe ik niets liever dan Europese aanbestedingen. Ook daar zit namelijk een strategie achter en je moet binnen de wettelijke kaders zien te blijven, dat zorgt voor een mega-interessant speelveld. Je hebt ook veel meer bewegingsvrijheid dan ik had verwacht. Het is geen invuloefening. Ik ben door het doen van aanbestedingen eigenlijk beter en gestructureerder gaan inkopen.”

Ben je zelf inkoper en smaken de verhalen van Jasper en Chantal voor jou naar meer? Neem gerust contact op met Enexis. “Als je kijkt naar wat er door de energietransitie aan werk op ons afkomt, is dat enorm. Daar hebben we goede mensen voor nodig. Ook inkopers”, aldus Jasper.

Toekomst

Van hun professionele toekomst hebben Annemarie en Margriet nog geen vastomlijnd beeld. “Ik wil nu vooral meters maken in aanbesteden en een expert worden in mijn werk”, zegt Annemarie. Margriet geeft aan dat ze voorlopig nog wel op haar plek zit. “Er komt straks vanzelf wel wat op mijn pad. Dat was voor mij ook een reden om voor een grote organisatie als Enexis te kiezen.” “Datzelfde geldt voor mij”, reageert Annemarie. “Ik weet nog niet precies waar ik naartoe wil groeien. Het kan nog alle kanten op wat mij betreft. Wat het ook wordt, ik weet in ieder geval dat Enexis me alle ruimte biedt om mezelf te blijven ontwikkelen.”

Wil je meer weten over wat Enexis te bieden heeft?

Kijk op: werkenbijenexis.nl/arbeidsvoorwaarden

Meteen bij ons aan de slag?

Bekijk hier direct onze openstaande vacatures.

Neem contact op met