INKOPERS MARGRIET EN ANNEMARIE

“Het gaat om grote en interessante contracten. Een uitdaging voor mij zijn de enorme prijsstijgingen door schaarste op de markt"

Om voor 2050 tot een CO2-neutrale samenleving te komen moet het Nederlandse energiesysteem compleet worden omgebouwd. Een historische klus. “Maar een mooie uitdading om daar in onze rol aan bij te dragen, aldus Margriet Visscher en Annemarie Leijsen, inkopers bij Enexis. Enthousiast vertellen ze hoe ze zien dat hun inkoopkracht ertoe doet. Voor hun collega’s, maar uiteindelijk dus ook voor een groot deel van Nederland.

Capaciteit slim inzetten

Margriet is Inkoper Aannemerij bij Enexis. Met een goed doordachte inkoopstrategie helpt ze de beste oplossingen uit de markt te halen voor ondergrondse infrawerkzaamheden. “Via aanbestedingen koop ik de mankracht in die nodig is voor de verzwaring van het energienet de komende jaren. Dat zie ik als een fantastische uitdaging, want er is een gebrek aan capaciteit. Het is dus vooral kijken hoe je de capaciteit die er is zo slim mogelijk inzet.”

Uitdagende markt

Margriets collega Annemarie levert haar bijdrage aan de energietransitie indirecter. Ze is onder andere landelijk verantwoordelijk voor de inkoop van mobiliteitsoplossingen voor Enexis. “Het gaat om grote en interessante contracten. Een uitdaging voor mij zijn de enorme prijsstijgingen door schaarste op de markt. In een ongunstige markt is het een kunst om bijvoorbeeld bedrijfswageninrichtingen zo goed mogelijk aanbesteed te krijgen. Daarnaast moeten we ook het wagenpark van Enexis steeds verder elektrificeren. Voor een organisatie met honderden werkbussen komt daar veel bij kijken.”

 

 

“We moeten contracten afsluiten voor de komende tien jaar, terwijl de energiewereld blijft veranderen.”

Margriet

Sparren met het management

In het vinden van de juiste aanbestedingsstrategie gaat, volgens de twee inkopers, het grootste deel van hun tijd zitten. “Het is leuk om met het management uit te zoeken hoe we zo slim mogelijk kunnen inkopen. We moeten contracten afsluiten voor de komende tien jaar, terwijl de energiewereld blijft veranderen. Met een multifunctioneel team denken we daarom in scenario’s en we proberen flexibel in te kopen.” Het is een kunst, maar Margriet geniet ervan. “Onderwerpen belicht je hierdoor ook van allerlei kanten.”

Interessante strategische vraagstukken

Volgens Annemarie en Margriet liggen er momenteel verschillende interessante strategische vraagstukken bij Enexis. “Dat is een van de dingen waardoor het nu zo leuk is om hier te werken”, zegt Annemarie. “Ons werk is heel actueel. Daarnaast waardeer ik de vrijheid en verantwoordelijkheid die ik van Enexis krijg enorm. Wat hier telt, is dat je werk op tijd af is, hoe je dat regelt, is helemaal aan jou. Voor medewerkers is alles ook goed geregeld en je hebt uitgebreide opleidingsmogelijkheden. Zo volgde ik kort geleden de aanbestedingsopleiding van Conducto.”

 

“Ik waardeer de vrijheid die ik krijg enorm.”

Annemarie

Toekomst

Van hun professionele toekomst hebben Annemarie en Margriet nog geen vastomlijnd beeld. “Ik wil nu vooral meters maken in aanbesteden en een expert worden in mijn werk”, zegt Annemarie. Margriet geeft aan dat ze voorlopig nog wel op haar plek zit. “Er komt straks vanzelf wel wat op mijn pad. Dat was voor mij ook een reden om voor een grote organisatie als Enexis te kiezen.” “Datzelfde geldt voor mij”, reageert Annemarie. “Ik weet nog niet precies waar ik naartoe wil groeien. Het kan nog alle kanten op wat mij betreft. Wat het ook wordt, ik weet in ieder geval dat Enexis me alle ruimte biedt om mezelf te blijven ontwikkelen.”

Wil je meer weten over wat Enexis te bieden heeft?

Kijk op: werkenbijenexis.nl/arbeidsvoorwaarden

Meteen bij ons aan de slag?

Bekijk hier direct onze openstaande vacatures.

Neem contact op met