“Het samenspel met de projectleider vind ik heel waardevol, net als alle collega’s die altijd bereid zijn om te helpen.”

Rune is medewerker engineering bij Enexis

Na zijn studie technische natuurkunde en zijn eerste baan nam hij even een pauze. Samen met zijn vriendin kluste hij in een vakantiehuis in de bergen van Montenegro. Hier besefte Rune dat hij een baan met meer maatschappelijke impact wilde. “Enexis bleef maar in mijn tijdlijn voorbijkomen. Het bijdragen aan de energietransitie sprak mij direct aan. Ik ging het gesprek aan met Enexis, liep een dag mee met een medewerker engineering en wist meteen: dit wil ik doen!”

Rechterhand projectleider

Eerlijk is eerlijk, het was Rune bij het lezen van de vacaturetekst niet direct duidelijk wat er van hem als ‘medewerker engineer’ werd verwacht. “Het eerste gesprek maakte veel duidelijk. Eigenlijk ben je als medewerker engineer meer een werkvoorbereider. Je bent de rechterhand van de engineer, die de projectleider is. Ik zorg ervoor dat alles aan de voorkant van een project goed is voorbereid. Dat vergunningen zijn aangevraagd, tekeningen gereed zijn en materialen zijn besteld. Zodat mijn collega’s in de uitvoering vlot aan de slag kunnen.”

Nieuwe collega's opleiden

Al snel na zijn eigen inwerkperiode begin 2023 kreeg Rune de kans om zelf nieuwe collega’s op te leiden. “De vrijheid om te doen wat je leuk vindt, is heel fijn. Je collega’s en leidinggevende helpen je echt om te ontdekken waar jouw passie ligt. Zo kwam ik erachter dat ik er energie van krijg om nieuwe collega’s te helpen landen in de organisatie. Dit is nu een extra ‘project’ in mijn takenpakket.”

"Enexis helpt je écht te ontdekken waar jouw passie ligt."

Rune - medewerker engineering

Diversiteit in projecten

De projecten waar Rune aan werkt zijn divers. “In mijn korte tijd bij Enexis heb ik een verandering gezien in projecten, omdat het stroomnet overvol begint te raken. Daarom ligt de focus in projecten nu meer op het zo snel mogelijk uitbreiden van de netcapaciteit. Denk hierbij aan het verzwaren van lokale laagspanningsnetten in wijken, onder meer door nieuwe netstations te plaatsen. Maar ik ben bijvoorbeeld ook betrokken bij een stroomvoorzieningsplan voor nieuwe tijdelijke woningen die voor vluchtelingen geplaatst worden.

Leren van projectbezoeken

“Ieder project is uitdagend. Laatst was er een project waarbij we een aanpassing moesten doen bij een hockeyvereniging. Een redelijk eenvoudig project, maar toen ik ter plaatse in gesprek raakte met de monteur, kwamen we er gezamenlijk achter dat we het ontwerp konden optimaliseren en standaardisatie konden doorvoeren voor gelijksoortige projecten. Dit soort zaken kun je alleen aankaarten als je in verbinding blijft met de mensen die het werk uitvoeren. Daarom ga je als medewerker engineering ook regelmatig op projectbezoek. Met eigen ogen zien hoe het er in de praktijk aan toegaat, zorgt voor beter begrip voor elkaars werk.”

De kracht van samenwerken

Het gevoel dat je het samen doet, vindt Rune dan ook heel sterk bij Enexis. “Het samenspel met de projectleider vind ik heel waardevol, net als alle collega’s die altijd bereid zijn om te helpen. Er heerst een hartelijke, open sfeer en je merkt dat de meeste collega’s écht willen bijdragen aan de energietransitie. Vanuit je eigen rol lijkt die impact misschien niet heel groot, maar samen kun je echt het verschil maken.”

Lees andere verhalen van collega's

 • Max is productengineer primair bij Enexis

  Echt bijdragen aan de energietransitie: dat was Max’ wens voor zijn eerste baan. Nu werkt hij al ruim een jaar bij Enexis. Lees zijn verhaal!
  Lees het verhaal van Max
 • Vincent is maintenance-engineer cybersecurity bij Enexis

  In de interessante wereld van cybersecurity duiken? Vincent doet het. Bij Enexis vond hij een baan met impact, vrijheid én ontwikkelkansen. 
  Lees het verhaal van Vincent
 • Wouter is aankomend engineer bij Enexis

  “Ik krijg veel vrijheid in mijn werk en heb in ruim een half jaar al zo’n vijftig projecten op mijn naam staan.”

  Lees het verhaal van Wouter
Collega's vertellen