Marikka is portfolio-/businessconsultant bij Enexis

Meewerken én jezelf op meerdere vlakken ontwikkelen. Die ideale combinatie vond Marikka in haar rol als consultant bij Enexis. Lees haar verhaal.

“Ik mag in de hele organisatie meekijken en overal van proeven”

Een baan op maat. Zo kun je de functie van Marikka wel samenvatten. Nadat ze in de zomer van 2023 afstudeerde, startte ze als portfolio-/businessconsultant op de afdeling Grootverbruik en Netten in Den Bosch. Wat haar baan zo bijzonder maakt? “Ik combineer mijn werk met allerlei projecten. Zo krijg ik de kans om rond te kijken in de organisatie en mezelf te ontwikkelen!”

De weg naar Enexis

Na de hbo-opleiding bedrijfskunde stroomde Marikka door naar de wo-master commerciële communicatie op de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een interessante studie, maar toch lag haar haar interesse meer bij bedrijfskunde. En dus startte haar zoektocht naar een baan in deze richting. Ze kwam uit bij de functie van businessconsultant. “De inhoud sprak me aan, maar ook de organisatie, omdat Enexis een belangrijke rol heeft in de energietransitie!”

Op het juiste moment

“In het sollicitatiegesprek bleek dat mijn collega’s eigenlijk een medior zochten, dus ik paste niet meteen in het plaatje. Maar ze zagen potentie in mij en konden ook wel een junior in het team gebruiken. Samen keken we waar ik mijn kennis het beste kon inzetten. En ik kon mijn wensen aangeven. Nu heb ik een rol die goed bij mij past en waarin ik me volop kan ontwikkelen. Ik heb dus per toeval op het juiste moment gesolliciteerd!” 

Overal van proeven

Hoe haar rol er in de praktijk uitziet? In eerste instantie richt ze zich op haar taken binnen portfoliomanagement in het team, zoals het schrijven van rapportages. Daarnaast werkt ze mee aan superdiverse projecten. “Zo draag ik bij aan het verbeteren van de onboarding van nieuwe collega’s en help ik bij de overgang naar een nieuw systeem voor onze processen.” Of dat alleen voor haar eigen afdeling is? “Zeker niet! Ik mag in de hele organisatie meekijken en overal van proeven. Dat maakt mijn werk lekker afwisselend!” 


“Enexis heeft echt aandacht voor de talenten en wensen van haar medewerkers. Iedereen denkt goed met elkaar mee en helpt elkaar graag.”

Marikka, portfolio-/businessconsultant

Young Professional-programma

Een project dat er voor Marikka echt uitspringt, is het opzetten van het Young Professional-programma. “Hiermee willen we jongeren stimuleren om bij Enexis te komen werken. Nieuwe junioren krijgen vanaf de start een persoonlijk opleidingsprogramma, waarin ze helemaal klaargestoomd worden voor hun functie.” Aangezien Marikka zelf ook als Young Professional gestart is, weet ze precies waar de behoeftes liggen. “Daarom richt ik me op de ontwikkeling van het soft skills-traject, waarmee junioren zich op persoonlijk vlak kunnen ontwikkelen.”

Volop ruimte voor groei

Het oppakken van nieuwe projecten gaat in goed overleg met haar leidinggevende. “Als ik iets voorbij zie komen wat ik interessant vind, kijken we samen of dat past. Maar andersom gebeurt dat ook, mijn leidinggevende komt ook met ideeën voor projecten. En omdat ik veel wil leren, zeg ik nu overal ‘ja’ op!” Ook via cursussen ontwikkelt Marikka zich snel. “Zo volgde ik een training over de wereld van energie en over portfoliomanagement. Over dat laatste maak ik binnenkort een examen, zodat ik een certificaat op zak heb!”

Van toegevoegde waarde

Marikka zit helemaal op haar plek bij Enexis. “Mijn rol zit vol afwisseling en ik heb veel contact met veel verschillende collega’s. En het uitdagende is dat elk project weer om andere vaardigheden vraagt. Als mijn werk dan resultaat oplevert en ik ben van toegevoegde waarde voor collega’s, dan geeft dat superveel voldoening!” Ook de organisatie past goed bij haar. “Enexis heeft echt aandacht voor de talenten en wensen van haar medewerkers. Iedereen denkt goed met elkaar mee en helpt elkaar graag. Dat creëert een fijne sfeer!”