“Ik wil het elke dag beter doen”

Gert is vestigingsmanager bij Enexis

Hij begon als vrachtwagenchauffeur. Nu stuurt Gert ter Avest 450 mensen aan als vestigingsmanager van Enexis Infra Groningen. Hoe hij zo kon groeien? “Door mezelf de afgelopen 38 jaar continu te blijven ontwikkelen. Ik heb veel kansen gekregen om opleidingen te volgen en heb zo telkens een stapje naar boven kunnen maken. En nog steeds wil ik het elke dag weer een beetje beter doen.” Niet gek dan ook dat Gert een groot ambassadeur is van lean werken binnen Enexis.

Medewerkers betrekken

Samen met de twee lean-consultants én alle medewerkers in zijn vestiging heeft hij de afgelopen vier jaar mooie stappen gemaakt. “In Groningen behaalden we een paar jaar geleden negatieve resultaten in het storings- en onderhoudsproces. Door medewerkers te betrekken bij het verbetertraject en ervoor te zorgen dat zij zich écht betrokken voelen, hebben we een nieuwe manier van werken mogelijk gemaakt. Inmiddels hebben we de negatieve resultaten om kunnen zetten naar een neutraal resultaat. Met zelfs een klein plusje. Daar ben ik trots op.”

Baan voor het leven?

Als je in de energiesector gaat werken ‘heb je een baan voor het leven’, klonk het toen Gert zijn carrière startte. Het bleek voor hem werkelijkheid te worden, maar niet een leven lang in dezelfde functie. “Ik heb in allerlei functies gewerkt binnen Enexis. Al vrij snel had ik door dat de manier waarop we omgingen met energie niet lang houdbaar was. Er moest een duurzaam energiesysteem komen. Het is mooi om te zien dat verduurzaming nu in een stroomversnelling is gekomen. De energietransitie krijgt veel aandacht. Dat maakt dit een mooie tijd om in de energiesector te werken.”

Ruimte maken voor verbetering

En door lean te werken, heeft Enexis ook al grote stappen gemaakt in de energietransitie. “We kunnen nu elk jaar 30% meer werk oppakken omdat er mensen met verstand van zaken meedenken in cruciale processen, in plaats van dat oplossingen van bovenaf worden bedacht.” Al bekent Gert dat lean werken ook een schaduwzijde heeft. “Als je mensen uitnodigt om mee te denken, gaan ze dat ook doen en moet je dus ook ruimte scheppen om verbeteringen door te voeren. In het doseren van verbeteringen ligt daarom een belangrijke rol. Voor mij, maar ook voor de lean-consultants en het management.”

Meer gelijkwaardigheid

Alle werkoverleggen binnen de vestiging van Gert zijn gericht op continu verbeteren. “We hebben een verbeterplein met aan de wanden alle verbeteringen waar we aan werken. Je merkt dat medewerkers meer eigenaarschap tonen. Door lean te werken is iedereen een kleine ondernemer geworden en dat heeft de werksfeer positief verandert. De sfeer is constructief en daadkrachtig. En er is meer gelijkwaardigheid tussen medewerkers en het management. Dat resulteert in tevreden medewerkers. We hebben echt het gevoel dat we knelpunten nu sneller samen kunnen oplossen.”

Blijven ontwikkelen

Die goede sfeer leidt ook tot goede resultaten voor de vestiging. Én tevreden aannemers waar Enexis mee samenwerkt. “Dat maakt mij als vestigingsmanager dan weer erg trots. We doen het écht elke dag een beetje beter. De wereld verandert en Enexis verandert mee. Dit is absoluut een bedrijf dat midden in de maatschappij staat en waar je je kunt blijven ontwikkelen. Ik heb in die 38 jaar nog geen één dag spijt gehad dat ik hier werk.”

Wil jij bij Enexis komen werken?

Neem dan gerust een kijkje op ons vacatureoverzicht.