“Dankzij het statushouderstraject kan ik weer werken als engineer.”

Ahmad is aankomend engineer bij Enexis

Zo heb je een veelbelovende carrière als petrochemical engineer in Syrië. En zo sta je beroofd van je dromen met lege handen in Nederland. Ineens moet je je leven en loopbaan weer opnieuw opbouwen. Ahmad deed het. Met ondersteuning van het statushouderstraject bij Enexis. Inmiddels is hij aankomend engineer én buddy van nieuwe deelnemers aan het traject. “Ik wil anderen motiveren om ook bij Enexis te solliciteren.” 

Verblijfsvergunning

In 2018 kwam Ahmad naar Nederland en tweeënhalf jaar later kon hij gelukkig ook zijn vrouw en zoon weer in zijn armen sluiten. Het gezin kreeg een verblijfsvergunning, waardoor Ahmad kon gaan solliciteren. Het liefst wilde hij een baan in zijn vakgebied en in zijn woonplaats Eindhoven. “Ik kwam op de website van Enexis en zag het statushouderstraject. Dit is mijn kans, dacht ik. Het traject draait om taal, techniek en veiligheid. Ik kreeg begeleiding om mijn taalvaardigheid te verbeteren, mocht meelopen met collega’s en kon certificaten, zoals VCA, halen.”

 

Pas ik hier wel tussen? Ja!

Solliciteren vond hij wel spannend. “Ik heb de recruiter gebeld, wat over mezelf verteld en gevraagd of ik op de vacature mocht reageren. ‘Waarom niet?’ was haar reactie.” Toch kan Ahmad zich voorstellen dat andere mensen – en statushouders in het bijzonder – ook onzeker zijn. “Een groot bedrijf met meer dan 6.000 medewerkers, veel vaktaal en soms ook nog dialecten. Pas ik daar wel tussen? Is mijn Nederlands wel goed genoeg? Telt de ervaring die ik thuis heb opgedaan hier wel? Over dat soort dingen kun je twijfelen, maar dat is niet nodig. Als je motivatie en doorzettingsvermogen hebt, krijg je veel hulp en kansen. Zo is er een persoonlijk budget dat je onder andere voor extra taallessen kunt inzetten.” 

"IK VIND HET FIJN DAT IK HIER KAN WERKEN OP MIJN EIGEN NIVEAU."

Ahmad Hamied Alyusuf

Werken op je eigen niveau

“Vroeger was het traject alleen voor monteurs,” vertelt Ahmad. “Maar nu ook voor uitvoerders, tekenaars, medewerker engineering en engineers. Als je na zestien weken een goed rapport hebt, kun je verder binnen Enexis.” Ahmad werkt nu de hele week als aankomend engineer en volgt bij Enexis de Engineering Academy. “Als ik alles heb afgerond, mag ik mezelf echt engineer noemen. Ik vind het fijn dat ik hier kan werken op mijn eigen niveau.”

Waarom taal zo belangrijk is in het werk

Ahmad werkt aan gasprojecten rondom grootgebruik, zijn team levert maatwerk. Van het maken of verwijderen van gasaansluitingen tot stations vervangen. “Ik werk veel samen met teamgenoten, aannemers en klanten. Taal en communicatie zijn daarbij heel belangrijk. Je wilt een klant goed kunnen uitleggen waarom er bijvoorbeeld vertraging is.” 

Brug tussen culturen

De samenwerking met collega’s geeft Ahmad veel energie. “Ik kan ze alles vragen, zowel op werkgebied als over persoonlijke dingen. De mensen zijn best direct in hun communicatie, daar moest ik wel een beetje aan wennen”, lacht hij. “Maar inmiddels weet ik dat Nederlanders zeggen wat ze denken en dat je daar niet van hoeft te schrikken. Dat geef ik ook mee aan de statushouders van wie ik buddy ben.” Elkaar accepteren, daar ligt de sleutel volgens Ahmad.

Met plezier denkt hij terug aan de iftar bij Enexis, waar hij als moslim samen met collega’s tijdens de Ramadan een maaltijd deelde na zonsondergang. “De iftar was georganiseerd voor iedereen, ongeacht je geloof of afkomst. Het doel was om samen te zitten, lekker te eten en de verschillende culturen binnen Enexis te leren kennen. Een erg mooi initiatief.”

Nieuwsgierig naar meer?

Lees meer over het statushouderstraject of onze Engineering Academy.