“De klassen tellen maximaal acht leerlingen, zo krijg je snel een persoonlijke band met leerlingen. Dat is leuk en bijzonder.”

Gaspard is docent bij Enexis

Zo’n docent die vol trots naar zijn leerlingen kijkt als ze na twee jaar hard werken hun diploma krijgen. En die ook geniet van de uiteenlopende gesprekken en discussies in de klas. Dat is Gaspard ten voeten uit. “Zelf ben ik helemaal onderaan begonnen, net als mijn leerlingen,” zegt hij. In een inspirerend gesprek vertelt hij hoe hij bij Enexis Netbeheer Vakschool in Eindhoven de volgende generatie monteurs opleidt.

Van leerling-monteur tot docent

Met een glimlach herinnert Gaspard zich zijn bescheiden begin. “Na het faillissement van het bedrijf waar ik werkte, belandde ik min of meer toevallig bij Enexis,” zegt hij. Zijn loopbaan begon als zij-instromer met enige ervaring in elektra. Van monteur groeide hij door naar uitvoerder en dat leidde uiteindelijk tot zijn huidige rol als praktijkdocent van de mbo 3-opleiding tot storingsmonteur.

Gemoedelijk bedrijf waar je jezelf kunt zijn

Een gemoedelijk bedrijf, met veel vrijheid. Zo omschrijf Gaspard Enexis. “Collega’s kunnen me alles vragen en andersom ook. Je kunt hier echt jezelf zijn.” Dat blijkt ook uit de reacties op Gaspards persoonlijke reis, die misschien wel net zo inspirerend is als zijn professionele. "Pas sinds kort noem ik mezelf Gaspard. Ik ben geadopteerd uit Haïti en mijn Nederlandse ouders gaven me een andere naam," vertelt hij. Recentelijk heeft Gaspard zijn familie uit Haïti teruggevonden en heeft hij zijn oorspronkelijke naam weer aangenomen. “Deze andere naam is natuurlijk even wennen voor collega’s, maar ze reageerden vooral heel blij voor me toen ik vertelde dat ik mijn familie had gevonden. Dat voelde heel fijn.”

Passie voor praktijk

Gaspards lessen draaien voornamelijk om laagspanning en een klein deel middenspanning tot 10.000 volt. "De focus ligt op kabelbewerking, gereedschapsgebruik en veiligheid," legt Gaspard uit. Hij waardeert het praktische aspect van zijn werk en benadrukt het belang van praktijkervaring voor toekomstige monteurs. “Eigenlijk vind ik dat ik zelf te snel ben doorgegroeid van monteur naar uitvoerder”, lacht hij. “Als ik het over kon doen, had ik liever eerst tien jaar buiten mijn rugzak gevuld met ervaring. Ik raad al mijn leerlingen aan om de tijd te nemen om het vak te ontdekken. Daar heb je later heel veel aan.”

"Leeftijd speelt geen rol. Mijn jongste leerling is 18 en de oudste 64. Ze doen het allemaal fantastisch goed!"

Gaspard - docent Enexis vakschool

Als je maar van vieze handen houdt

“Iedereen kan monteur worden”, is Gaspards stellige overtuiging. “Als je maar van vieze handen houdt.” In een van zijn klassen is de jongste leerling 18 en de oudste 64. “Leeftijd speelt geen rol, ze doen het allemaal fantastisch goed”, vertelt hij trots. Bij elke leerling is Gaspard even betrokken. “Zijn er leerlingen die het lastig hebben, dan kijk ik hoe ik ze weer op de rit kan krijgen. Het is leuk als je er energie in stopt en op een gegeven moment ziet dat het lichtje gaat branden. Letterlijk en figuurlijk in dit geval. En bij een leerlingen die alles makkelijk vindt, is het juist mijn uitdaging om ze gemotiveerd te houden.” 

Veel persoonlijk contact

De kleine klassen van maximaal acht leerlingen creëren een persoonlijke sfeer, waarin Gaspard iedereen goed kan begeleiden en de veiligheid kan waarborgen. “Een dag praktijkles begint altijd met even bijpraten. Wat hebben mijn leerlingen die week buiten gedaan? Welke veiligheidsmaatregelen hebben ze genomen? Hoe zijn ze begeleid?” Zo komt Gaspard meer te weten over hoe het in de praktijk gaat. “Hier op school zijn we van de regels en de praktijk is soms weerbarstiger, maar we moeten goed blijven communiceren met elkaar. Daarom vind ik het heel prettig om naar de ervaringen van leerlingen te luisteren.”

Toekomst bij Enexis

Over zijn toekomst is Gaspard helder. “Ik zit op mijn plek en ik denk niet dat ik ooit nog wegga.” Het lesgeven en getuige zijn van de groei van toekomstige monteurs levert hem genoeg energie op om nog jaren door te gaan!

Lees andere verhalen van collega's

 • Corné is meettechnicus bij Enexis

  “Als de klant echt iets doet met mijn advies en het lukt om de kosten te verlagen, geeft dat mij veel voldoening.”
  Lees het verhaal van Corné
 • Gaspard is docent bij Enexis

  “De klassen tellen maximaal acht leerlingen, zo krijg je snel een persoonlijke band met leerlingen. Dat is leuk en bijzonder.”

  Lees het verhaal van Gaspard
 • PATRICK IS DOCENT ELEKTROTECHNIEK BIJ ENEXIS

  “Ik sta aan de basis van de infra- en netbeheerders van de toekomst”
  Lees het verhaal van Patrick
Collega's vertellen