Traineeship studenten

Diederik en Heleen over het Enexis Afstudeer Programma

Een gloednieuw afstudeerprogramma, waarin stagiairs in communityverband kennismaken met Enexis. Diederik en Heleen maken het waar! Lees meer.

“Afstudeerders leren Enexis zo door en door kennen”

Stel: je start binnenkort met je afstudeerstage. Dan zoek je een plek waar collega’s voor je klaarstaan en waar je je snel thuis voelt. Precies dat vind je in het gloednieuwe afstudeerprogramma van Enexis! En weet je wat zo mooi is? “Het is dé perfecte springplank voor een toekomst bij Enexis”, zo vertelt afstudeerstagiair Heleen. Samen met communicatieadviseur Diederik stond zij aan de wieg van dit project.

Jong talent

Vanaf 2023 heeft Enexis een frisse koers ingezet om met het Young Talent Project meer jong talent binnen te halen. Dat gebeurt via twee sporen: met het Young Professional programma, dat nieuwe junior-collega’s klaarstoomt voor hun rol, en met het Enexis Graduate Program. Diederik licht toe: “In dit afstudeerprogramma maken afstudeerstagiairs goed kennis met de wereld van Enexis. Van informatieve lezingen en gezellige borrels tot een kijkje achter de schermen bij allerlei bedrijfsonderdelen – we zorgen dat afstudeerders de organisatie door en door leren kennen en zich echt onderdeel voelen van onze cultuur.”

 

“We brengen de stagiairs ook met elkaar in contact via een community. Het is het fijn als je met elkaar kunt sparren!”

Heleen, afstudeerstagiair

Rondneuzen

Het programma biedt dus de kans om rond te neuzen en te ontdekken wat de energietransitie inhoudt. Zo hoopt Enexis stagiairs te motiveren om na hun stage te blijven plakken. Heleen: “En we brengen de stagiairs ook met elkaar in contact via een community. Iedereen zit in dezelfde situatie en alle stagiairs maken onder meer een organisatieanalyse. Dan is het fijn als je met elkaar kunt sparren!” Ook het proces wordt gestroomlijnd. “We verzamelen de opdrachten op één plek en centraliseren het sollicitatieproces. Zo maken we het ook makkelijker voor de afdelingen die afstudeerstagiairs zoeken”, vertelt Diederik.

Passende afstudeerstage

Diederik en Heleen zijn met 7 andere collega’s de drijvende kracht achter het Young Talent Project. Samen hebben ze het programma vormgegeven, waardoor het een begrip is geworden binnen Enexis. Diederik: “Ik doe het naast mijn ‘gewone’ werk. Dat is soms uitdagend, maar we staan altijd voor een ander klaar. Kan iemand een keer niet, dan nemen we elkaars werk over.” Heleens motivatie voor haar bijdrage? “Ik doe tot en met juni 2024 zelf mijn afstudeerstage bij Enexis. Mijn onderzoek is gericht op HR en gaat over het binden en boeien van jonge professionals. Dat sluit dus supergoed aan bij dit project!”

Topstage

Sinds december 2023 werkt Diederik als communicatieadviseur operations bij Enexis. Ook naar zijn reden om aan te sluiten hoeven we niet ver te zoeken. “Ik deed in 2020 mijn meewerkstage bij Enexis. Dat was top! Ik werd goed begeleid, iedereen hielp graag en mijn opdracht had ook echt impact.” Dat herkent Heleen volledig. “Iedereen maakt tijd om je te helpen en je voelt dat je opdracht de organisatie echt verder brengt.” Nadat Diederik in de zomer 2023 afstudeerde, kreeg hij al snel een berichtje van zijn huidige manager, waarin hij werd getipt voor de functie van communicatieadviseur. “En nu zit ik op mijn oude stageplek!”

Klaar voor de start

In september 2024 start de eerste lichting stagiairs met het programma. Alle opdrachten zijn inmiddels verzameld en de vacatures worden langzaamaan uitgezet. Ook de planning staat zo goed als klaar. Wat vooral indruk maakte op Heleen en Diederik? “De trots van onze collega’s is enorm! Toen we hen vroegen of ze de afstudeerstagiairs mee wilden nemen in hun werk, reageerde iedereen enthousiast. Dat wilden ze met alle liefde doen! En ze kwamen ook zelf met ideeën over de begeleiding van de stagiairs. Dat was echt supertof.”

Warm en persoonlijk

Heleen en Diederik voelen zich helemaal op hun plek bij Enexis. Diederik: “Het is een grote organisatie, maar dat voelt écht niet zo. De cultuur is warm en persoonlijk.” Heleen sluit zich daar helemaal bij aan. “Enexis heeft veel aandacht voor medewerkers. Je kunt veel leren van andere afdelingen en ontdekken wat écht bij jou past.” En wat haar echt trots maakt? “Dat ik met dit programma bijdraag aan het realiseren van de energietransitie!” Diederik voegt toe: “En als afstudeerstagiairs na het programma de stage van hun leven hebben gehad en Enexis zien als dé organisatie waar ze willen werken. Nu, óf in de toekomst!”