Pieter Wolfs

‘SOMS MOET JE GEWOON DOEN EN VERTROUWEN OP HET ONBEKENDE’

Pieter Wolfs werkt al meer dan 15 jaar bij Enexis. Sterker nog hij studeerde er in 2007 af en werkt er nog steeds met veel plezier. Niet in dezelfde functie, in de loop van de jaren groeide en ontwikkelde hij zich, en is nu op een plek die hem goed past. Hij start in januari als samensteller en leider van de pilot ‘anders realiseren’ bij de EBS afdeling nieuwbouw en uitbesteding. Voor deze functie beweegt hij constant tussen de stakeholders en het nieuwe team mét een nieuwe taak. Uitdagend want alles is nieuw en binnen Enexis nog nooit uitgevoerd. Spannend? “Dat valt wel mee” zegt Pieter, “de pilot kan eigenlijk niet mislukken, want alles wat we extra gaan uitvoeren is al winst. Er is zoveel ruimte om te proberen en fouten te maken dat ik het volste vertrouwen heb dat we een “nieuwe manier van werken” gaan vinden die ons verder gaat helpen.

De bedoeling van de pilot is dat Enexis via een nieuwe methode het net gaat uitbreiden. Want de tijd tikt, de energietransitie staat voor de deur, of zelfs al met één voet tussen de deur en het wordt steeds drukker op het net. Pieter: “De huidige manier van werken levert te weinig rendement op en we willen toch iedereen kunnen aansluiten, dus het is tijd voor verandering. We starten 1 januari 2023 met een nieuwe manier van werken, dat houdt in dat we meer gaan vragen aan onze huidige samenwerkingspartijen en ook nieuwe partners zoeken. Zodat zij naast goederen en personeel ook hun kennis kunnen delen en kunnen aanschuiven aan de tekentafel. Daardoor kunnen we efficiënter werken en krijgt de markt meer kennis in huis.”

Dat de markt op deze nieuwe wijze zelfstandiger wordt en meer regie krijgt en dat een deel van het werk bij Enexis zal verdwijnen is een grote verandering. Pieter Wolfs omschrijft dit proces als een ontdekkingstocht. “Ook een ontdekkingstocht gaat niet vlekkeloos, het gaat erom dat je met kleine stapjes vooruit blijft gaan. Vertrouwen op het onbekende is noodzakelijk tijdens dit proces. Dat deel begeleiden, is wat ik kan, uitdagend en ook leuk vind. Gewoon doen, niet alles te lang overdenken en in het diepen springen, zonder dat de veiligheid in het geding is natuurlijk. Dan leer je het meest.”

Dat Enexis goed kijkt naar de kwaliteiten en het karakter van haar werknemers is goed terug te zien in het verloop van de carrière van Pieter. “Ik houd zelf van nieuwe prikkels en verandering en ik ben niet bang om fouten te maken en nieuwe dingen te proberen. Dus deze functie is mij op het lijf geschreven. Het is niet dat het allemaal komt aanwaaien een proactieve houding en ideeën ook uitvoeren is wel een vereiste binnen dit bedrijf als je verder wilt komen. Als je dat kunt, dan is er veel mogelijk binnen Enexis.’’

Neem contact op met