Twan, Maurits en Leon over het Mendix-project BMR 2.0
“Dankzij deze Mendix-app werken uitvoerders sneller en efficiënter”
De bovengrondse bedrijfsmiddelen binnen Grootverbruik en Netten slimmer registreren. Dat is waar het project BMR 2.0 om draait. Daartoe ontwikkelen Twan, Maurits, Leon en hun collega Tim in Mendix een innovatieve applicatie. Hun doel? Een gebruiksvriendelijke interface tussen de uitvoerders en de complexe GEN-software. Uniek aan dit project is dat het team de gebruikers al in een vroeg stadium betrokken heeft. Dankzij hun input kon het team de app doelgericht en effectief bouwen.
Foto’s uploaden
Geen dataveldjes meer invullen, maar gewoon een foto uploaden. Zo wordt de registratie van het werk makkelijker én sneller voor uitvoerders. “Nu vullen ze handmatig gegevens in, die vervolgens gekopieerd worden naar een ander systeem. Dat kan veel efficiënter,” vertelt productowner Twan, die al meer dan 14 jaar bij Enexis werkt. “We ontwikkelen daarom nu in Mendix een app die het GIS-systeem en de GEN-software (Geografisch informatiesysteem Enexis Netwerken) koppelt, en waarin de uitvoerder met foto’s werkt. Klopt er iets niet? Dan ontstaat er een dialoog met de mensen op kantoor en wordt het probleem snel opgelost.”
“We ontwikkelen in Mendix een app die het GIS- en ons GEN-systeem koppelt. De uitvoerder hoeft dan alleen nog maar een foto te maken en die vervolgens te uploaden.”
Twan, productowner
Focus op efficiency
De verbetering is volgens Twan hard nodig. “Vanwege de energietransitie moeten er steeds meer nieuwe stations bijkomen, en dat vraagt veel van onze uitvoerders. Zij vervullen een schaarse functie binnen Enexis. We willen dus graag dat ze zich kunnen focussen op waar ze goed in zijn: hun technische werk. Met de nieuwe manier van registreren besparen we hen tijd en dat heeft veel impact.” Twan voegt toe dat efficiency sowieso hoog in het vaandel staat bij Enexis. “In elke vestiging richt zich een aantal collega’s op verbeteringen. Daarbij stond BMR (Bovengrondse Bedrijfsmiddelen Registratie) altijd al in de top 3.”
“Vanuit UX-perspectief heb ik opnieuw gekeken naar de behoeften. Daaruit bleek dat de gebruikers totaal iets anders wilden. Dat was echt een eyeopener.”
Maurits, senior UX-designer
De kracht van UX
Na een grondige analyse van het vraagstuk startte het team begin 2024 met het inrichten van de applicatie. “Maar toen ontstond er bij mij toch wat twijfel,” vertelt Maurits, die zich in februari bij het team aansloot als senior UX-designer. “Want was dit wel wat de gebruikers nodig hebben? En als je twijfelt, moet je in gesprek gaan met je gebruikers. Ik heb toen interviews gehouden en vanuit UX-perspectief opnieuw de behoeften in beeld gebracht. Daaruit bleek dat de gebruikers totaal iets anders wilden. Dat was echt een eyeopener.”
Low en high fidelity
“Met de input die we toen hebben opgehaald, maakte ik low fidelity designs, ook wel mockups of wireframes genoemd. Daarmee maakten we de app klikbaar, zodat we de gebruikers konden tonen hoe het eruit zou gaan zien.” Daarna organiseerde het team verschillende sessies met gebruikers, zodat het design stukje bij beetje tot stand kwam. “Tot het punt dat we echt konden gaan ontwikkelen. Toen heb ik high fidelity designs ontworpen, zodat gebruikers daadwerkelijk de werking van de app konden ervaren en we de interactie konden meten. Zo konden we sneller de userstories schrijven en de app effectiever bouwen.”
Een hoge senioriteit
De 4 teamleden zijn goed op elkaar ingespeeld. Maurits: “Ik doe naast het design ook de frontend. Daarin werk ik nauw samen met Leon, die verantwoordelijk is voor de backend.” Leon, net als Tim senior Mendix-developer, sloot zich in mei aan bij het team. “Ik zorg dat de informatie uit de GEN-software goed wordt verwerkt en dat het systeem doet wat het moet doen. Dat schrijf ik nauwkeurig uit. En ik zorg dat de app binnen de architectuurrichtlijnen van Mendix past.” De senioriteit in het team is hoog volgens Maurits: “We weten precies wat er moet gebeuren en zijn zelfsturend. Lopen we vast? Dan kunnen we bij elkaar terecht.”
Van planning tot implementatie
Twan is als productowner (PO) verantwoordelijk voor het verloop, de planning en de communicatie richting gebruikers en het management. “Ik ga als PO het veld in om ons verhaal te vertellen en de juiste verwachtingen te scheppen. Daarbij gebruik ik altijd onze demo en ons prototype, dat zegt veel meer dan PowerPointsheets. Ook zorg ik dat we als team een werkbaar MVP (Minimum Viable Product) ontwerpen op basis van de input van gebruikers. En ben ik verantwoordelijk voor de implementatie van de applicatie. Daarbij zorg ik dat we de juiste instructies op het juiste moment aan de juiste doelgroep geven.”
Bijdragen aan de energietransitie
Een andere mooie uitdaging van het project is de samenwerking met de buitendienst. Maurits vertelt: “Dit zijn vaak kritische, maar welwillende collega’s. In het begin twijfelden ze nog wel eens aan de applicatie, maar inmiddels zijn het echte promotors geworden! Ze zijn superenthousiast en werken graag met ons samen om een goede app neer te zetten.” Dat enthousiasme, samen met de ruimte die Enexis geeft voor het project, maakt de teamleden trots. “We zijn echt iets tofs aan het neerzetten dat veel impact heeft. Door deze applicatie kunnen we efficiënter werken en zo de energietransitie versnellen,” vult Leon aan.
“We zijn echt iets tofs aan het neerzetten dat veel impact heeft. Door deze applicatie kunnen we efficiënter werken en zo de energietransitie versnellen.”
Leon, senior Mendix-developer
Automatische beeldherkenning
In het derde en vierde kwartaal van 2024 wordt de applicatie gebouwd. “Het MVP kan dan live voor zowel de gas- als elektradisciplines,” vertelt Maurits. “Deze versie is gebaseerd op handmatige interpretatie van data. Daarna blijven we de app doorontwikkelen, want er zullen altijd verbeterpunten zijn. De volgende stap is om beeldherkenning toe te voegen aan de applicatie met behulp van AI. In de ideale situatie kan de app dan zelf herkennen of de foto goed genomen is door de uitvoerder. En kan informatie, zoals een typenummer, automatisch worden uitgelezen. Zo creëren we nóg meer efficiency, ook voor de dataverwerking.”
Een van de grootste Mendix-gebruikers ter wereld
Met meer dan 120 draaiende applicaties is Enexis een van de grootste Mendix-gebruikers ter wereld. “Met dit low-codeplatform ontwikkelen we creatieve en gebruiksvriendelijke applicaties die de procesflow verbeteren,” legt Twan uit. Wil je je verdiepen in Mendix? Dan zit je bij Enexis goed, volgens Leon. “Hier is veel expertise aanwezig, waardoor je altijd blijft leren. Bovendien biedt Enexis je het vertrouwen om te groeien en krijg je de ruimte om jouw ideeën uit te voeren. De ideale plek dus om je carrière een boost te geven!”
Enthousiast geworden? Twan, Maurits & Leon zoeken nieuwe collega's!