“De grote opgaven waar we voor staan, maken businesscontrol extra uitdagend”
GERARD EN MARCEL ZIJN BUSINESSCONTROLLER BIJ ENEXIS
Dynamischer dan op dit moment kan werken bij Enexis niet zijn. Gerard en Marcel, beiden businesscontroller, zijn het erover eens: de uitdagingen rondom de energietransitie maken hun werk extra interessant. “Enexis bestaat zo’n honderd jaar. Maar een situatie als deze heeft de organisatie niet eerder meegemaakt”, vertelt Marcel. “Wij zitten weliswaar niet in de operatie, maar hebben als businesscontrollers indirect wel impact op de energietransitie.”
“Gaat het om IT, dan treed ik op als het bedrijfseconomisch geweten van Enexis. Ik adviseer over de verschillende keuzes en de financiële impact. De grote veranderingen waar we voor staan, maken mijn werk extra boeiend”
Gerard - Businesscontroller
Focus op aandachtsgebieden
Marcel benadrukt dat Enexis ook los van de uitdagingen van deze tijd een boeiende werkgever is. En hij kan het weten: hij werkt hier al sinds 1987! “Boekhouder, chef administratie, financial controller, ik heb diverse functies gehad. Op dit moment ben ik de businesscontroller voor de bedrijfsonderdelen Assetmanagement, Juridische Zaken en Energiesysteem & Transitie. Ik pak alle financieel-gerelateerde vraagstukken op en ben de schakel tussen ‘mijn’ bedrijfsonderdelen en alle afdelingen die met financiën te maken hebben, zoals interne controle en financial control. Daarnaast stel ik maandrapportages op, rapporteer ik over de KPI’s en verantwoord ik de cijfers richting de Raad van Bestuur.”
Bedrijfseconomisch geweten
Gerards speelveld is IT. “Je kunt je voorstellen dat we op dit gebied te maken hebben met grote veranderingen, zoals rondom de verdere digitalisering en datagedreven werken. Ik treed daarbij op als het bedrijfseconomisch geweten van de organisatie; ik adviseer over de verschillende keuzes die gemaakt kunnen worden. En over de impact ervan op de financiële besturing.” In 2018 kwam Gerard als zzp’er bij Enexis. “Alle applicaties gingen naar de cloud. Bij dit enorme project trad ik op als controller. Daarna werd ik gevraagd om de veranderingen van de SAFe-agile-werkwijze binnen de financiële kolom door te voeren. Omdat ik me daar echt in wilde vastbijten, ben ik in 2021 in dienst gekomen. Op dit moment ben ik meer adviseur van een aantal trajecten op het snijvlak van business, finance en ICT.”
Onbeperkte mogelijkheden
“Als netbeheerder staan we voor fikse opgaven. Dat brengt een prettige dynamiek met zich mee”, vertelt Gerard. Marcel vult aan: “Extra leuk daarbij zijn de onbeperkte mogelijkheden. Er is veel werk te doen en er spelen zoveel interessante projecten. Wil je deelnemen aan projectgroepen of een opleiding volgen? Dan hoef je bij wijze van spreken je vinger maar op te steken en dan krijg je de kans. Daarbij krijg je ook nog eens veel vrijheid om je werkzaamheden in te richten en zelf te bepalen waar en wanneer je werkt.“ “Klopt”, zegt Gerard, “We zijn de dirigent van onze eigen agenda. Heel prettig werkt dat.”
Elkaar scherp houden
Gerard: “Wat me verder opviel toen ik hier begon, is hoe transparant de organisatie is. Je kunt alles bespreken. Collega’s geven elkaar op een positieve manier feedback en nemen dingen van elkaar aan. Ook als je bij het management iets aankaart, wordt daar echt naar geluisterd.” Marcel: “Iedereen is inderdaad heel benaderbaar. Zo zit ikzelf geregeld met de Raad van Bestuur aan tafel. Ik kan daar gewoon mijn mening laten horen, ook als ik het met ze oneens ben. Het gaat om de inhoud. De noodzaak om te veranderen voel je in de hele organisatie, in alle lagen. We werken allemaal aan die belangrijke maatschappelijke opgave, de energietransitie, en houden elkaar daarin op een prettige manier scherp.”