Philip en Ronald zorgen als beleidsexperts voor digitale en fysieke veiligheid
Wij houden als beleidsexperts de snelheid in de energietransitie
“Wij houden als beleidsexperts de snelheid in de energietransitie”
Bij Enexis breiden we in de komende 10 jaar met zo’n 800 transportverdeel- en regelstations ons energienetwerk in Noordoost- en Zuid-Nederland verder uit. Zo’n gebouw van 15x4x4 meter plaatsen en inrichten duurt normaal gesproken bijna een jaar. “We werken nu volgens een nieuw concept waardoor we binnen enkele maanden een station kunnen opleveren”, vertelt Ronald, beleidsexpert componenten in het team Asset Performance Management. Samen met zijn collega, security officer Philip, legt hij je uit hoe we met de vernieuwende werkwijze snelheid in de energietransitie houden.
“We werken nu volgens een nieuw concept waardoor we binnen enkele maanden een station kunnen opleveren.”
Ronald, beleidsexpert componenten
Effectief bouwen
Tot een paar jaar geleden werden de stations op de traditionele manier gebouwd: door een aannemer, volgens een bestek. Daarna zorgden we zelf voor de inrichting. “Die manier van bouwen past niet meer bij de steeds sneller groeiende vraag naar elektriciteit. Daarom kopen we de gebouwen nu prefab in, inclusief de gebouwgebonden installaties voor onder meer verlichting, aarding, klimaat en kabelbanen”, legt Ronald uit. “Ik ben verantwoordelijk voor de inrichting met distributietransformatoren en Ring Main Units, én op dit moment ook nog voor de technische specificaties voor de prefab gebouwen. Philip is verantwoordelijk voor de digitale veiligheid van de stations en andere componenten in het Enexis-energienet.”
Veiligheid voorop
Ook de fysieke veiligheid is een belangrijk onderwerp bij het bouwen van stations. Denk daarbij aan hekwerk, sleutelbeleid en bewakingscamera’s. De eisen voor de beveiliging zijn hoog. “Je wilt het risico zo klein mogelijk maken dat een onbevoegd persoon bij de installatie in het gebouw kan komen”, begint Philip zijn uitleg. “Zoals koperdieven. Zij kunnen voor forse schade aan onze installaties zorgen en mogelijk zelfs problemen met de stroomlevering aan een wijk. Bovendien is het levensgevaarlijk als iemand met weinig of geen kennis van elektra aan onze installaties zit. En natuurlijk willen we niet dat bijvoorbeeld spelende kinderen in een elektriciteitshuisje kunnen komen.”
Optimaal binnenklimaat
Dan zijn er nog de bouwkundige eisen en de standaarden waaraan ventilatie, koeling en verwarming moeten voldoen. Ook die maken de transformator- en schakelgebouwen superinteressante assets voor een beleidsexpert. Ronald: “Het gaat erom dat we een ideaal binnenklimaat kunnen creëren en monitoren waarin de elektrotechnische installatie tientallen jaren goed kan functioneren. Er mag bijvoorbeeld geen water in zo’n huisje staan na een fikse regenbui. Dat zou condensvorming veroorzaken. Ook de isolatie moet in orde zijn. En we willen de temperatuur en luchtvochtigheid optimaal kunnen regelen.”
Nieuwe beleidsexpert
Zoals eerder gezegd, zorgt Ronald nu voor de afstemming met de leverancier van prefabgebouwen. “Maar laten we eerlijk zijn: ik ben vooral een elektrotechnicus, niet zo zeer een bouwkundige. Daarom hebben we er graag een collega-expert bij die het bouwkundige én beveiligingsbeleid aanscherpt, waardevolle kennis inbrengt bij aanbestedingen en voorstellen van de leverancier toetst aan de duurzaamheidsvoorwaarden van Enexis.”
“We hebben er graag een collega-expert bij die het bouwkundige én beveiligingsbeleid aanscherpt.”
Ronald, beleidsexpert componenten
Veel beslissingsvrijheid
Philip knikt instemmend. “Mijn specialisme is de digitale veiligheid van de systemen die we bij Enexis gebruiken voor het beheer van ons energienet. Daarnaast ben ik nu ook betrokken bij de fysieke beveiliging van de gebouwen. Die is al behoorlijk goed op orde. Maar als nieuwe beleidsexpert kun je zeker nog zaken verbeteren.” “Wat je rol extra interessant maakt”, vult Ronald aan, “is dat het voelt alsof je je eigen zaak hebt. Je krijgt veel vrijheid om binnen de kaders beslissingen te nemen. Vind je het nodig om bijvoorbeeld een leverancier in het buitenland te bezoeken, dan kan dat. En niet onbelangrijk: je krijgt veel ruimte om jezelf te blijven ontwikkelen!” Geïnspireerd geraakt? Heeft het verhaal van Ronald en Philip jou geïnspireerd en wil je als beleidsexpert bijdragen aan de energietransitie? Bekijk de vacature.