Fred over zijn werk als assetmanager

“Het vraagt veel inspanning om ons stroomnet stabiel te houden”

Met een druk op de knop het licht aan doen. We vinden het heel vanzelfsprekend. Maar heb je ooit stilgestaan bij het indrukwekkende netwerk dat dit mogelijk maakt? Onze ruim 120 hoogspanningsstations zijn daarin onmisbare schakels. In de komende jaren breiden we het aantal stations uit om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te voldoen. “Maar vervanging van onderdelen én goed onderhoud zijn zeker zo belangrijk”, zegt Fred, assetmanager hoogspanning. “Er komt heel wat bij kijken om ons stroomnet stabiel te houden.” Daarover vertelt hij je graag meer.

De juiste balans

Simpel gezegd: zonder hoogspanningsstations hebben we geen elektriciteitsnet. In onze maatschappij gebruiken we steeds meer elektriciteit en de vraag neemt snel toe. Een station kan geen onbeperkte hoeveelheid leveren. Fred: “Alle ogen zijn nu dus gericht op uitbreiding en verzwaring van ons stroomnet. Ondertussen verwacht iedereen dat ons huidige net gewoon blijft werken. Juist daarom zijn onderhoud aan hoogspanningscomponenten en vervanging van falende assets zo belangrijk! De uitdaging is om voor een goede balans te zorgen tussen uitbreiden, onderhouden en vervangen.”

Het werk van assetmanager

Als iemand het kan weten, is het Fred. Al sinds 2013 zorgt hij dat in de hoogspanningsstations in Zuid-Nederland de beveiligingen en besturingssystemen optimaal blijven werken. “Denk aan beveiligingsrelais die uitschakelen als kabels overbelast raken”, legt Fred uit. “Of aan remote terminal units om op afstand het functioneren van hoogspanningsstations te kunnen monitoren. Ik bepaal met hulp van een team specialisten hoe we de budgetten verdelen voor het onderhoud. En ik bewaak de voortgang van de onderhoudsprogramma’s. Daarnaast maak ik het vervangingsbeleid voor verouderde of regelmatig falende componenten.”

“Ik heb on the job mijn kennis opgebouwd. Kennis van hoogspanning ontwikkel je namelijk vooral bij een netbeheerder.”

Fred Wien, assetmanager hoogspanning

On the job kennis opbouwen

Een specialisme, dat is het werken aan hoogspanning zeker. “Maar je hoeft echt nog geen specialist te zijn als je hier start”, weet Fred. “Kennis van hoogspanning ontwikkel je namelijk vooral bij een netbeheerder. Ik kwam zelf na mijn hbo-opleiding energietechniek in de industriële automatisering terecht. Maar mijn hart lag bij energievoorziening. Daarom stapte ik over naar een geïntegreerd nutsbedrijf. Dat was nog voordat het netbeheer volgens de wet door onafhankelijke bedrijven moest worden verzorgd. Hier ging ik voor het eerst aan de slag met hoogspanning. Ik vond dat zo mooi, die imposante apparatuur! On the job bouwde ik mijn kennis op.”

Ruimte om te leren

De ruimte om je kennis van hoogspanning te ontwikkelen krijg je bij Enexis volop volgens Fred. “Je kunt opleidingen en trainingen volgen. En je wordt omringd door collega’s die hun kennis graag met je delen. Bovendien krijg je veel vrijheid om je agenda zelf in te delen. Dat is natuurlijk handig voor je werk-privébalans. Maar daardoor kun je ook af en toe eens een hoogspanningsstation bezoeken en meekijken met een onderhoudsmonteur. Of samen met specialisten een storing in een remote terminal unit analyseren. Extra mooi is dat je zo meteen ziet waar je het voor doet.”

Trots

In de afgelopen jaren zette Fred met zijn collega’s talloze vervangingsprogramma’s op voor de modernisering van hoogspanningsstations, en daarmee van het energienet. “We hebben al van heel wat componenten uit de jaren ’70 en ’80 afscheid genomen. Voornamelijk exoten die steeds lastiger in stand te houden waren. Nu ontwikkelen we programma’s voor de vervanging van beveiligingsrelais. Geavanceerde componenten die we op afstand kunnen in- en uitschakelen. Dat geeft ons in de toekomst veel meer mogelijkheden voor monitoring. Zo zorgen we met ons werk dat het Enexis-netwerk betrouwbaar blijft. Dat ons dit steeds weer goed lukt, daar ben ik echt trots op!”